Gå til sidens hovedinnhold

Jakter på Jonny

Artikkelen er over 13 år gammel

Har du en slik 50 år gammel plastbåt av typen "Jonny"? I så fall kan du gjøre en veldig god avtale.

- For oss vil det bety svært mye å få en "Jonny" i eget hus. Den første som kommer til oss med en "Jonny" på hengeren vil få tilbud om å bytte den mot en helt ny Askeladden, sier Henrik Askvik, daglig leder hos produsenten Henrik J. Askvik og Sønner.

ALDRI SETT JONNY
Grunnen til at han er så interessert i en "Jonny" akkurat nå er at det i år er 50 år siden de første plastbåtene ble produsert hos Askvik på Os.

- Det er altså 50-års jubileum for plastbåtproduksjon i Norge. Vi var en av tre båtprodusenter som var først ute med plastbåter i 1957. Den aller første modellen het "Jonny". Den er i dag et samleobjekt, og selv har jeg aldri sett en slik båt annet enn på bilder, sier Henrik Askvik.

Det var to sentrale personer i Askladden-historien, Jon og Nimann Askvik, onkler av Henrik Askvik, som var opphavet til «Jonny»-navnet.

- De laget et ordspill på sine egne fornavn. Dermed ble det "Jonny", forteller Henrik Askvik.

LYSEBLÅ
"Jonny" var 375 centimeter lang, 152 centimeter bred, 42 centimeter dyp og veide 52 kilo. Båten var bygget for påhengsmotor med inntil seks hestekrefter. I reklamen fra den gang het det "Den bærer med letthet syv voksne menn".

"Jonny" ble produsert frem til 1963. I ettertid er totalproduksjonen av båten beregnet til et sted mellom 300 og 350 båter.

- "Jonny" fikk lyseblå farge. Om det er noen som har en slik båt, er vi svært interessert i å komme i kontakt, sier Askvik.