Gå til sidens hovedinnhold

Jan (74) har vært 20.000 ganger i Sentralbadet. I dag stenger bassenget for godt.

Artikkelen er over 6 år gammel

– Jeg er vemodig og glad.

Det sier Jan Allers (74). Han har brukt bassenget siden åpningen, 2. mai 1960, og hopper i vannet her for siste gang når det i dag stenger, drøye 54 år senere.

– Det var uvirkelig å komme inn her første gangen da alt var nytt, sier Allers som den gang var aktiv svømmer.

– Vi var vant til Nordåsvannet og Sydnes sjøbad, 14–16 grader om sommeren. Nå kunne vi trene i 26–27 grader selv midt på vinteren, sier han og minnes all kloret som eneste minus.

– Det var mye fokus på at et offentlig bad måtte være rent, så de kjørte på med klor. Det medførte at da vi begynte med morgentrening, så svei det så i øynene, at vi ikke så noe den første timen på skolen.

SATTE NORSK REKORD

Allerede året etter åpningen satte nettopp Jan Allers den første norske rekorden på herresiden i Sentralbadet. En rekord som vakte oppsikt.

– Vi hadde jo vært amatører i forhold til svømmerne østpå. De slo oss gjerne med ti sekunder på femti meter. Så fikk vi Sentralbadet og like vilkår for trening. Da ble alt snudd opp ned, forteller Allers.

Norgesrekorden hans på 200 meter bryst kom overraskende.

– Vi hadde trent godt hele vinteren, men jeg ante ikke hvilket nivå jeg hadde. Og så plutselig slår jeg rekorden med 1,2 sekunder. Jeg var minst like forfjamset som media var.

– Og på østlandet var de sure?

– Ja, de var det. De likte ikke at en bergenser hadde en norgesrekord i svømming, ler han.

TO GANGER DAGLIG

På det meste trente Jan Allers to ganger daglig i Sentralbadet. De siste årene har mastersvømmeren svømt tre dager i uken.

– Det blir mange ganger, sier Allers og regner på det.

– Pluss minus 20 000 økter er det blitt på 54 år.

– Hva tenker du om at Sentralbadet nå stenger for godt?

– At det er vemodig, men en naturlig konsekvens av at vi har fått fantastiske AdO Arena. Samtidig er det veldig synd, for det har vært et eget miljø av mosjonssvømmere her. For mange kan overgangen til svære AdO Arena bli for voldsom.

HELSEBRINGENDE

Allers er sikker på at Sentralbadet har vært viktig for bergenserne også i et helseperspektiv. I begynnelsen var det mest ungdommer og barn som våget seg uti, men etter hvert kom de voksne etter.

– Helse blir i denne sammenhengen mosjon, og den gang var det ikke så mange mosjonsaktiviteter. At alminnelige mennesker kunne svømme i et oppvarmet bad, 12 måneder i året, var usedvanlig viktig, sier svømmeentusiasten Allers.

– Husk at det å svømme uansett alltid vil være mye sunnere enn å løpe langs en vei.

SALGET TAR TID

Pepperkakebyen blir nå de første til å flytte inn i Sentralbadet. Det er naturlig nok bare en midlertidig løsning for bygget.

– Vi er glade for at kommunen lar oss disponere Sentralbadet til verdens største pepperkakeby, sier sjefen for den, Steinar Kristoffersen til BA og lover åpning 22. november.

Flere aktører er inne i bildet når det gjelder varige løsninger.

– Sentralbadet er vedtatt solgt fra kommunens side, med en intensjon om at det moderne dansekompaniet, Carte Blanche skal ha prøvescener der bassenget i dag ligger, sier sjef for seksjon for strategisk eiendomsforvaltning i Bergen kommune, Tor Corneliussen.

KULTURDEPARTEMENTET PÅ GANG

Det er også vedtatt en omregulering av bygget, som inkluderer et nybygg på fire etasjer mot Teatergaten.

Flere har meldt sin interesse for bygget. Blant andre ser Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) for seg nytt treningssenter for studentene der, mens Den Nationale Scene og Carte Blanche vil ha staten på banen for å handle.

– Vi har mottatt en henvendelse fra kulturdepartementet på vegne av DNS, sier Corneliussen, og forteller at administrasjonen vil utarbeide en sak for politisk behandling før endelig vedtak fattes.

Treningsstudioet, Actic vil inntil videre få fortsette å leie lokalene de i dag disponerer.

VISSTE DU AT:

## Arbeidet med å skaffe Bergen by sin første skikkelige svømmehall begynte om lag femti år før Sentralbadet sto ferdig. Bergens legendariske byarkitekt, Kaspar Hassel opplevde å tegne tre forslag til sentralsvømmehaller i Bergen, uten at noen av dem ble realisert. Han var for øvrig til stede på åpningen av Sentralbadet, og ble hedret av han som regnes som Sentralbadets fremste forkjemper journalist, møbelsnekker, bystyrepolitiker og badeutvalgets formann, Alf Knag. Regnskapene viser at Sentralbadet hadde en kostnadsramme på syv millioner kroner.

## Sentralbadet er tegnet av bergenseren, Halfdan B. Grieg (1925-2001). Arkitekten står også bak blant annet Poliobygget på Haukeland sykehus, ombyggingen av Den Nationale Scene, flere terminalbygg på Flesland, Hotell Norge og Oasen bydelsenter.

## Åpnet 20 mai 1960: Seks stupere hoppet samtidig fra seks høyder, det ble flagget og ropt hurra. Dermed hadde Bergen fått sitt innendørs bad, tyve år etter at de første byggeanbudene ble innhentet, før krigen. Debatten hadde rast i åresvis, både om plasering og om pengebruken. Men 20. mai 1960 var det altså slutt på utelukkende utetrening for byens svømmere i Nordåsvannet og Sydnes sjøbad, som sjelden holdt mer en 14-16 grader, selv midt på sommeren. På åpningsdagen sto køen fra inngangen, ned Komediebakken og helt ned i Baneveien.

## Da Sentralbadet åpnet omfattet det i tillegg til svømmehallen, dampbad, styrtbad, romerbad, karbad og kullsyrebad. Bygget inneholdt også en restaurant med speilvindusglassutsikt til svømmehallen. Og i underetasjen ble Norges første bowlinghall åpnet.

## Sentralbadet var stengt da det ble bygget om i 1981– 85. Sett bort fra svømmehallen og trappehall er interiøret i dag sterkt endret fra slik det var da det sto ferdig. De siste årene har de tidligere kafearealene, bak tribunen, huset treningssenter. Bygget har også inneholdt kontorer, tannlege, samt flere, mindre idrettsklubber.

## En av de største bragdene med utgangspunkt i Sentralbadet, står bergenssvømmeren, Leni Kristiansen for. Etter ett års trening i det da nye bergensbadet, hentet hun som 14-åring hjem et sensasjonelt norgesmesterskap på 200 meter bryst i 1961, selv på bortebane i Frognerbadet.

## Sentralbadet var avdøde Aleksander Dale Oens hjemmebane. Og det var derfor naturlig at det var her landslagssvømmeren ble hedret etter at han så brått gikk bort. Dale Oen var verdensmester, europamester og ble Norges første OL-medaljevinner i svømming da han tok sølv under sommer-OL i Beijing i 2008. Svømmeren fra Øygarden vant åtte kongepokaler. Dale Oen døde av hjertestans på samling med svømmelandslaget i Flagstaff i Arizona i USA 30. april 2012, bare 26 år gammel. Bergens nye svømmeanlegg, AdO Arena er oppjalt etter nettopp Aleksander Dale Oen.

## For snart ti år siden fikk utsiden av Sentralbadet en helt ny rolle. Bakgrunnen var starten på det som skulle være en langsiktig grafittiplan for Bergen. Derfor vedtok byrådet i Bergen, 20. desember 2004 at: «Byrådet stiller til disposisjon for graffitimaling nord- og østveggen på det kommunale bygget Sentralbadet i Bergen sentrum.» På bakgrunn av dette har nord- og østveggen på Sentralbadet har vært en lovlig vegg for graffiti fra 2005. Veggene på Sentralbadet har hele tiden endret seg, og flere kunstnere har arbeidet her. I november 2011 inviterte seksjon for kunst og kultur fire kjente europeiske graffitiartister til å fornye den største veggen på Sentralbadet, sammen med tre bergensbaserte graffitimalere. Prosjektet var kaldt «Animal Spirits». Veggene er stadig i utvikling.

## Sentralbadet har også vært tilholdssted for stuperne. Bergen Stupeklubb har vært selvstendig siden 1976, og har over 300 medlemmer. Siden Sentralbadet har vært det eneste stedet i byen hvor de har kunnet trene fra én-, tre- og femmeter, har stuperne vært sårbare når hallen har vært opptatt. I AdO Arena får de nå også syv- og timeter.

## Den siste dagen:Sentralbadet er åpent for publikumssvømming i dag fra kl. 9–15. Billetten kostet i 1960 én krone for pensjonister. Det samme vil billettprisen for pensjonister gjøre under avslutningen, og arrangørene håper at mange av dem som deltok på åpningen av Sentralbadet tar turen tilbake på den siste dagen. Det vil bli servert kaffe og kake til badegjestene. Fra kl. 1730 til 2000 arrangeres det undervannsrugby, svømme- og stupestevne for unge og veteraner. Der forventes det også besøk av deltakere som også deltok på stevnene arrangert i 1960. Arrangementet er åpent for publikum som vil være med å heie deltakerne frem.

Kommentarer til denne saken