– Jeg ble kastet på glattcelle

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Aksjonist Synnøve Kvamme mener hun blir behandlet som tungkriminell.

DEL

– Politiet truer med at jeg kan bli varetektsfengslet i fire uker neste gang jeg er med, sier Synnøve Kvamme i Hardangeraksjonen.

Aksjonen protesterer kraftig mot byggingen av kraftlinjen mellom Eidfjord og Samnanger i Hordaland. Blant motstanderne av linjen er mastene bare kalt monstermaster.

De siste aksjonene har foregått ved fjordpunktene i Folkedalsfjellet i Granvin. Disse punktene er de som vender ut mot fjorden og er de som holder fjordspennet oppe.

I HELIKOPTER

– To ganger på én uke ble jeg tauet inn. Både 31. mai og 5. juni måtte jeg være med politiet, forteller aksjonist Kvamme.

Den siste gangen ble hun tatt med av sivile politifolk i helikopter, og endte på glattcelle i Bergen.

– Politiet har tydeligvis ressurser å bruke på dette. Jeg synes politiet har blitt mer aggressive i det siste, og det er nytt at de har begynt å opptre i sivilt.

Hun er ikke blitt ilagt forelegg etter de siste pågripelsene.

– Men nå truer de med at jeg kan bli varetektsfengslet i fire uker hvis jeg fortsetter å være med på aksjoner. En jurist vurderer dette nå, men hvis det stemmer, så må jeg tenke meg om.

HADDE IKKE TILLATELSE

– Jeg kan ikke risikere å bli sperret inne resten av sommeren. Jeg blir behandlet som en tungkriminell, fortviler Kvamme.

Hun hevder at begge de to siste gangene hun har blitt pågrepet, så har hun blitt tatt uten at hun har fått mulighet til å fjerne seg selv.

– Jeg ble tatt for å ikke ha søkt om tillatelse til demonstrasjon. Tidligere har jeg fått mulighet til å fjerne meg på oppfordring fra politiet, sier Kvamme.

STOPPET ARBEIDET

Prosjektleder i Statnett, Steinar Bygdås, forteller at årets første aksjoner kom 19. mai.

– Siden da har vi hatt aksjoner cirka 10 dager. Når arbeidet hindres, stoppes all virksomhet og politiet tilkalles, sier Bygdås.

– Vi har også hatt et tilfelle av hærverk. På et av mastepunktene i Ulvik er det kappet av to innstøpte fotbolter. Kostnader er grovt anslått til 60 000 kroner, sier Bygdås.

– Varetektsfengsling har ikke blitt brukt hittil. Jeg kan ikke si noe om fremtidige reaksjoner. Vi vurderer dette fra sak til sak, sier påtaleansvarlig i Hordaland politidistrikt, Gunnar Fløystad, til BA.

KOSTER TID

– Når vi må opp i fjellet og hente noen, så er det klart det krever ressurser. Men vi har ikke brukt mye ressurser på dette.

Det sier lensmann i Voss, Ivar Hellene, til BA.

Han forsvarer politiets prioriteringer, og sier de må rykke ut når de får melding om at noen hindrer lovlig arbeid. Han forsvarer også bruken av sivile politifolk.

– I det siste har vi vært på Folkedalsfjellet tre-fire dager. Aksjonistene har jo et visst nettverk. Når vi kommer frem, er de gjerne vekk. Så en dag var vi på plass med sivile folk allerede før de kom opp. Dette er helt vanlig politiarbeid, sier lensmannen.

Han oppfordrer aksjonistene til å avslutte aksjonene, og tenke på egen fremtid.

– Mange av dem er flotte ungdommer med et idealistisk syn på samfunnet. Det er trist at de stiller seg selv i en situasjon der de blir pågrepet av politiet. Det kommer jo på rullebladet.

– Jeg håper de nå føler at de har fått markert seg nok, sier Voss-lensmannen.

Artikkeltags