Svein-Magne Tunli har sendt BA månebilder som han tok i Bergen sent tirsdag kveld.

– Et av bildene viser månen som blir «spiddet» av Ulriksmasten. Jeg har i flere år prøvd å få et slikt bilde, men det er svært sjelden det er fullmåne i akkurat denne vinkelen – og stjerneklart vær – så i dag klaffet det heldigvis, skriver Tunli i en epost til BA.

Også BAs fotograf Emil Weatherhead Breistein har vært ute for å ta bilder av månen. De flotte fotografiene ser du i bildeserien til høyre.

BRUKER 29,5 DØGN

De forrige fullmånen var 27. januar. Det tar litt mer enn 29,5 døgn mellom hver fullmåne. Mandag, som var fullmånedagen ifølge kalenderen, var 29 dager etter forrige fullmåne. Tirsdag kveld er 30 dager etter forrige fullmåne.

Månen bruker gjennomsnittlig 27,322 døgn på å kretse omkring jorden. Men så trenger den enda to dager for å «ta igjen» solen, sånn at jorden, månen og solen står i geometrisk stilling i riktig forhold til hverandre.

Derfor bruker fullmånen i gjennomsnitt 29,5306 døgn på å feste seg til himmelen igjen.

OVERTRO

Tidligere trodde man at fullmånen kunne forårsake månesyke, som kunne føre til at følsomme mennesker lettere kunne komme til å «tippe over». Det er herfra det engelske ordet lunacy har sitt opphav.

Fullmånen er også knyttet til myten om varulver, som forvandles ved fullmåne.

Psykologer har ikke funnet beviser for endret adferd under fullmåne, men mange mener den har positiv effekt, selv om det også er dem som tror på det stikk motsatte.

Fullmånen og dens effekt er motstridt. En studie fra Bradford Royal Informary i Storbritannia viste at det var dobbelt så mange som ble behandlet for hundebitt ved fullmåne, mens et studie fra sykehus i Australia viste færre hundebitt ved fullmåne.

INGENTING Å SI FOR VÆRET

Ifølge en artikkel på Yr.no er det ingen sammenhenger mellom kulde og annet vær, og fullmånen.

– Nei, det er bare tull! Det er ofte skyfritt når det er kaldt om vinteren, og da ser man månen, men det har ingen sammenheng med at det er fullmåne eller om månen står høyt eller lavt, forklarer statsmeteorolog John Smits.

Klimaforsker Jostein Mamen har tatt et dykk i statistikken helt tilbake til 1961 for å se om fullmånen påvirker været. Hans undersøkelser av det gjennomsnittlige skydekket de tre dagene rundt hver fullmåne, der han har sammelignet med tre andre tilfeldige dager i måneden, gir ikke noe utslag.

– Det er overhodet ingen tegn til at det er mye bedre vær når det er fullmåne, forklarer Mamen.