– Jeg har hørt ganske mange skrekkhistorier. Russ som blir alvorlig syke av hjernehinnebetennelse og må på sykehus. Det er jo en dødelig sykdom. Jeg synes det er best å være på den sikre siden, sier Sara Marie Grønnevik (18).

Med en bomullsdott festet på skulderen sitter hun på venteværelset til helsesøster Wenche Haukanes ved Sandsli videregående skole.

Hun har nettopp vaksinert seg mot hjernehinnebetennelse, i likhet med flere andre i klassen.

Les også: – Jeg var livredd for å dø

ALDRI HAR FLERE RUSS VALGT Å VAKSINERE SEG

– Foreldrene mine betaler heldigvis for vaksinasjonen. Det koster 500 kroner. Dessuten ønsker jeg ikke å få russetiden ødelagt, sier Skjalg Aarbakke (18).

Aldri har flere russ valgt å vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse. I år har 1521 av russen i Bergen takket ja til vaksinen. I 2012 var tallet 950.

– Økningen kan ha sammenheng med at vi har sett langt mindre hjernehinnebetennelse blant russen de to siste årene, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad.

Han forteller at det er to år siden tilbudet om vaksine for russen kom.

SLITEN RUSS MER MOTTAKELIG

– Det er viktig at russen tar vaksinen. Hjernehinnebetennelse er en potensielt farlig sykdom og russen er mer mottakelig for smitte. De fester, drikker av samme flaske og sover lite. Slitne russ er mer mottakelig for hjernehinnebetennelse, sier Søbstad.

På Sandsli videregående har 90 av 150 russ valgt å vaksinere seg.

– Ideelt sett skulle andelen vært høyere når det gjelder flokkbeskyttelse, men vaksinasjonen er jo også en beskyttelse for den enkelte russ, sier Søbstad.

HAR OMBESTEMT SEG

Katrin Åbrekk Karlsen setter sprøyten i overarmen til Malin Ruud Andersen (18). Hun trekker ikke en mine.

– Det er en del som har sprøyteskrekk, men jeg synes det er helt greit. For meg var det en selvfølge å ta vaksinen.

Helene Steffensen har ombestemt seg. Hun har sprøyteskrekk og tenkte at det ikke var så nøye med vaksinen.

– Jeg visste ikke at hjernehinnebetennelse var en dødelig sykdom. Nå vil jeg ta den. Jeg er redd, men frykten for å få en alvorlig sykdom er større, sier hun.

Sprøyteskrekk gjør likevel at flere russ vegrer seg for å ta vaksine for hjernehinnebetennelse. Det bekrefter helsesøster Wenche Haukanes ved Sandsli videregående skole.

– Det er flere som er såpass skeptisk til sprøyter at de velger vaksinen vekk. Det kan også være et kostnadsspørsmål for enkelte. Å være russ i dag er forbundet med store utgifter, sier helsesøster.

Russen ved Sandsli har de siste årene bare hatt ett tilfelle av hjernehinnebetennelse.

BEKYMRET FOR BIVIRKNINGER

Trine Hope Soløy (19) har tatt vaksinen, men kjenner at hun er litt bekymret for eventuelle bivirkninger.

– Vi har jo hørt om de som fikk alvorlige bivirkninger vaksinen mot svineinfluensa. Det er umulig å beskytte seg mot alt. Jeg velger å tro vaksine mot hjernehinnebetennelse er lurt både for meg og mine medelever, sier hun.

Folkehelseinstituttet informerer om at vaksinen gir bivirkninger hos noen. De vanligste bivirkningene er rødhet og ømhet på stikkstedet og uvelfølelse med hodepine eller kvalme.