– Jeg var minst på laget, men størst i kjeften

Amin Askar.

Amin Askar. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Amin Askar trives med bergensk patriotisme.

DEL

Amin Askar har flyttet en del i sitt 26-årige liv. Han ble født i Somalia, på grensen til Etiopia, og bodde der til han var nesten to år.

Så bestemte foreldrene hans at de måtte forlate de krigsherjete landet på Afrikas østkyst.

Sammen med flere andre somaliske flyktninger havnet den lille familien i Nederland.

– De fleste ble værende der. Jeg vet faktisk ikke hvorfor vi etter hvert dro videre, og hvorfor det ble Norge. Men Moss ble iallefall vår nye hjemby. Der vokste jeg opp, i en blokk. Der gikk jeg på skole, og der ble jeg etter hvert med på fotballaget til Kambo IL.

– Hvordan var det å flytte til Østfold?

– Det var flott, det, helt til storebroren min kom, ler Amin Askar.

– Han var syv år da familien ble gjenforent i Norge. Idris kom etter oss, skjønner du. Han bodde hos besteforeldrene våre i Somaila. Jeg var tre-fire år da han plutselig dukket opp. Nå fikk jeg en storebror som skulle bestemme alt. Han tok lekene mine og det var urettferdig at jeg måtte dele rom med ham. Idris sjefet fælt, hele tiden.

– Hvordan er det nå?

– Nå går det bedre, smiler Amin Askar.

– Men vi er jo ganske forskjellige. Han er tømrer av yrke, og en skikkelig «handy-man». Jeg er ikke så praktisk av meg. Lillebror Gosha ble født i Norge. Han spiller også fotball, men ikke på toppnivå. Gosha er en fin fyr, bortsett fra at han er Liverpool-supporter. Det er helt ubegripelig for meg, som alltid har støttet Manchester United. Så vi har våre feider, vi også.

NEDERLAND

De første sommerminnene Amin Askar har fra Norge tar ham tilbake til 17. mai-feiringer i Moss.

– Jeg husker nasjonaldagen i fint vær med vanngevær, is, brus og pølser. Jeg vet ikke hvor gammel jeg var, fire-fem kanskje.

– På den tiden begynte jeg også med fotball. Storebroren min spilte kamper, og jeg gledet meg så forferdelig til jeg også kunne ta på meg drakten til Kambo IL. Det var stort.

– Hva gjorde dere i sommerferiene?

– Vi reiste til Nederland hver eneste sommer. Der hadde vi slekt og venner i Amsterdam og Hoogeveen. Fly var for kostbart, så foreldrene mine kjøpte interrail-billetter. Vi reiste alltid med tog. Feriene i Nederland glemmer jeg aldri. Det var alltid noen å leke med. Vi syklet mye. Alle har sykkel i Nederland. Og vi spilte selvsagt fotball.

– Hvordan var det å komme hjem etter disse feriene?

– Det var trist å forlate vennene i Amsterdam og Hoogeveen. Men vi hadde det fint i Moss også. Mye fotball. Og bading – til tross for at jeg var 13-14 år før jeg lærte å svømme.

– Var ikke det flaut?

– Både ja og nei. Jeg var ikke den eneste afrikaneren som lærte sent å svømme. Jeg hadde alltid med meg ein ball på stranden. Skulle jeg bade sammen med de andre, fløt jeg på den og plasket litt rundt. Jeg er fortsatt ikke noen stor svømmer. Det er litt komisk, for kjæresten min, Helene, drev med konkurransesvømming tidligere. Så hun er proff, mens jeg kaver mer i vannet, ler han.

NORWAY CUP

I ungdomsårene ble Norway Cup på Ekebergsletten i Oslo en gjenganger om sommeren.

– Jeg har vel bare vært med i selve turneringen én gang. Men Norway Cup byr på så mye, enten du spiller på et lag eller ikke. Vi var med på triksing og andre konkurranser. Det var konserter. Og boder som solgte alt mulig. Et yrende liv som vi ikke ville gå glipp av.

– Når skjønte du at du kunne bli en god fotballspiller?

– Jeg vet ikke helt. I oppveksten var jeg alltid blant de minste på laget. Men jeg var størst i kjeften, ler han.

– Det var vel da jeg begynte å spille i Moss. Jeg gikk på videregående og fikk tilbud om kontrakt i A-stallen. Så etter tre år på allmennfaglig ble det bare fotball, forteller han.

Ferden videre gikk til Fredrikstad, der Amin Askar ble en av klubbens beste og viktigste spillere.

– Jeg spilte for FFK i tre sesonger. Fredrikstad er en mindre utgave av Bergen. Folk er veldig stolte av byen og laget sitt. Den samme patriotismen finner du i Bergen. Vinner vi, blir folk glade. Taper vi, er det deppestemning.

– Hvordan takler du seier og nederlag på banen?

– Etter en triumf, som nå sist mot Odd og Aalesund, er det herlig å gå på mandagstreningen. Da beveger jeg meg på skyer. Etter et tap, blir jeg taus og nedfor. Det sitter i noen dager, det gjør det.

LAS VEGAS

Amin Askar var blant de siste signeringene Brann gjorde før årets sesong.

– Jeg fikk ikke delta i hele oppkjøringen. Men for min egen del har har det gått bra. Jeg var heldig og fikk en god start for min nye klubb.

Rødtrøyene har likevel svingt voldsomt i prestasjonene, Årets sommer har også bydd på oppturer og nedturer for Brann. Men utenfor banen har sommeren en opplevelse som Amin Askar aldri vil glemme.

I den norske fotballpausen, mens EM pågikk i Ukraina og Polen i juni, dro Amin Askar og kjæresten, Helene Johansen, til Las Vegas sammen med gode venner.

– Helene hadde regien. Da vi kom til flyplassen, stod det klar en limousin til oss. Jeg fikk noen overraskelser.

– Hvorfor valgte dere et bryllup i Las Vegas?

– Vi ville ikke at det skulle være en så høytidlig ramme rundt bryllupet vårt. Det var morsommere å gjøre det sammen med gode venner i Las Vegas. Familiefesten tok vi da vi kom hjem.

Nå er det nygifte paret, som har vært sammen siden de gikk på ungdomskolen, innstallert seg i egen leilighet på Landås, ikke langt fra Lærerhøgskolen. Og bare noen langpasninger fra Stadion.

Amin Askar skrev i februar under en treårskontrakt med sin nye arbeidsgiver.

– Jeg stortrives. Brann er en flott klubb, som er godt organisert.

– Hvor fortsetter reisen din etter Bergen?

– Aner ikke. Jeg har lyst til å prøve lykken i utlandet, gjerne i et varmere land enn Norge. Men jeg tenker ikke så mye på det. Nå er det suksess med Brann det handler om.

Artikkeltags