- Jentene skal være med

Artikkelen er over 13 år gammel

Jentekorpsene skal inn i sjefsrådet og de skal få være med på Buekorpsenes dag. Det slår Likestillingsombudet fast, men guttene vil ikke godta avgjørelsen.

DEL

Det var den tidligere lederen i sjefsrådet, Stig Høisæther, som klaget buekorpsene inn for Likestillingsombudet. Høisæther ba ombudet avgjøre om jentekorpsene Vaagens og Lungegaardens samt blandingskorpset Løvstakkens, forskjellsbehandles i strid med likestillingsloven.

Bakgrunnen var at buekorpsene med jenter blant annet ikke får delta på Buekorpsenes dag eller være med i sjefsrådet, buekorpsenes øverste organ.

I STRID MED LOVEN

I Likestillingsombudets vurdering av saken heter det at ombudet legger til grunn at buekorpsbevegelsen forskjellsbehandler gutter og jenter.

– Likestillingsloven er ikke til hinder for å beholde særskilte gutte- og jentekorps. Det er heller ikke i strid med loven at gutte- og jentekorpsene har separate øvelser og hver sine sosiale arrangementer og treffpunkter, skriver likestillingsombud Kristin Mile.

Hun understreker at det sentrale er at korpsene må sikres de samme mulighetene til utfoldelse og utøvelse av korpsaktiviteter. Dette innebærer at jente- og blandingskorpsene må få delta på Buekorpsenes dag og andre felles arrangementer for buekorps.

– I forlengelsen av dette må jentene sikres innflytelse og påvirkning i bevegelsen på samme måte som guttene, ved at de representeres i sjefsrådet, skriver Mile.

Likestillingsombudets konklusjon er klokkeklar:

«Sjefsrådet handler i strid med likestillingslovens paragraf 3 ved å utestenge buekorpsene med jenter fra å delta i buekorpsaktiviteter på lik linje med guttekorpsene, og ved å utestenge lederne i jente- og blandingskorps fra deltakelse i sjefsrådet.»

GODTAR DET IKKE

Leder i sjefsrådet, Kim Hope fra Wesselengens Bataljon, sier til BA at han ikke har noen tro på at guttene kommer til å rette seg etter ombudets vedtak.

– Vi skal ta opp i sjefsrådet hvordan vi skal forholde oss til dette før jeg kan si noe sikkert. Men jeg har ingen tro på at vi kommer til å godta denne avgjørelsen. I hvert fall ikke vi i Wesselengens. Vi vil holde på tradisjonene, sier Hope til BA.

Han sier han vil kalle inn til et ekstraordinært møte i sjefsrådet så raskt det lar seg gjøre utpå nyåret.

– Jentene har tidligere sagt at de ikke ønsker å presse seg inn i sjefsrådet. Derfor synes jeg dette vil være en litt uheldig måte å komme inn på. Jeg har forstått det slik at de selv ville bli akseptert av guttekorpsene før de kom inn.

– Kommer de inn på denne måten vet de jo at de ikke er ønsket der, sier Kim Hope til BA.

Artikkeltags