De ser livet under lupen

– Fengselsprester ser livet med forstørrelsesglass. Det kan bli mer komplisert, og det som står i avisen kan fremstå skjevt i forhold til bildet av et helt menneskeliv, sier fengselsprest Rune Minde (i midten). Her med Frode Eikeland (t.v.) og Stein Rune Ottesen.Foto: A. Slettevold

– Fengselsprester ser livet med forstørrelsesglass. Det kan bli mer komplisert, og det som står i avisen kan fremstå skjevt i forhold til bildet av et helt menneskeliv, sier fengselsprest Rune Minde (i midten). Her med Frode Eikeland (t.v.) og Stein Rune Ottesen.Foto: A. Slettevold

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Avdelingsleder Frode Eikeland i Bergen fengsel sier han snakker på vegne hele avdeling A når han sier fengselsprestene er hverdagshelter.

DEL

– En del prester utenfor murene er nok misunnelige på oss, for her må vi noen ganger sette folk opp på venteliste til gudstjeneste, sier en smørblid Rune Minde, den ene av to fengselsprester som avdeling A i Bergen fengsel mener bør få en julestjerne for jobben de gjør hver eneste dag.

– Dette var veldig overraskende, sier Stein Rune Ottesen etter å ha mottatt en av julestjernene som i desember deles ut til personer leserne mener er verdige en ekstra påskjønnelse.

– De gjør mye godt, det kan jeg si med en gang, sier avdelingslederen om Rune og Stein Rune, og legger til:

– De er mer enn prester, og ivaretar de innsatte veldig godt, besøker dem, tar dem med på turer, følger dem opp og hjelper oss i hverdagen. Fengselsprestene gjør en formidabel jobb!

«Goodwill»

Frode sier de er godt likt av både ansatte og innsatte. Prestene selv mener det nok har litt å gjøre med deres egne arbeidsoppgaver.

– Vi har på en måte litt «goodwill», og har nok den fineste jobben i fengselet, mener Rune.

– Jeg tror det er få steder kirken og prester blir så verdsatt som i fengselet.

Dét er kollegaen enig i.

– Betjentene har nok en tøffere situasjon, for de skal både motivere de innsatte og bringe de vanskelige beskjedene.

Ut fra det prestene og avdelingslederen forteller, virker prestene å ha en altmuligrolle i de innsattes hverdag. De holder gudstjenester, tilrettelegger for dem med en annen tro, går turer og er personer de innsatte kan snakke med. Andre ganger rår stillheten under møtene.

– En må våge å være stille. Det lengste jeg har sittet med noen uten å snakke, er en halvtime, forteller Rune.

– Så begynte han å fortelle, på et språk jeg ikke forsto.

– Tynnere skall

Prestene er enige om hva som er det beste med jobben.

– Privilegiet med å jobbe i fengsel, er at man lærer de innsatte å kjenne som mer enn overskrifter i avisene. Vi er her for å ivareta dem som hele mennesker, sier Stein Rune, som kan fortelle at det hver dag er innsatte i kapellet på avdeling A for å tenne lys for noen de kjenner.

– Folk i fengsel er i en vanskelig livssituasjon. Hva tror dere dette gjør med tro og tvil?

– Jeg tror det er et tynnere skall mellom det ytre og det indre liv når man er innenfor murene, svarer Rune med én gang.

Stein Rune er enig:

– Når en sitter mye alene, kommer de store spørsmålene.

Kjenner du en hverdagshelt? Slik tipser du BA!

Gjennom hele advent skal BA dele ut en julestjerne til en person som har gjort seg fortjent til en oppmerksomhet.

  • Send oss en mail med forslag og begrunnelse til julestjerne@ba.no
  • Husk å oppgi ditt eget navn og telefonnummer i mailen.

Artikkeltags