Gå til sidens hovedinnhold

Advokat Harald Stabell døde lørdag, 71 år gammel

Artikkelen er over 2 år gammel

Han elsket Bergen og byfjellene, og var ofte å se på joggeturer når han hadde rettssaker i byen. Lørdag morgen døde advokat Harald Stabell etter kort tids sykeleie.

Harald Stabell  ble 71 år gammel og etterlater seg kone, lagdommer Anne-Mette Dyrnes, tre barn og barnebarn, melder NTB.

Stabell var en av Norges mest kjente og respekterte advokater, og han var ofte også forsvarer i straffesaker i Bergen tingrett.

– Utrolig leit

Han forsvarte blant andre tiltalte i CityPark-drapssaken i 2004, og senest i slutten av september i år var han forsvarer for en mann som sto tiltalt i en større doping-sak i Bergen.

– Dette var et utrolig leit budskap, sier kollega Cato Schiøtz til VG.

Stabell nøt stor respekt både blant kolleger, klienter og også i påtalemyndigheten.

I starten av sin karriere forsvarte Stabell ofte aktivister, som Stein Lillevolden i Blitz-saken, og Bellona i flere saker. Senere er det blitt mange og store drapssaker.

– En drapssak er en særlig utfordring for en forsvarer. Drapet er kapitalforbrytelsen, dette er saker som omfattes med mye interesse og som får mye oppmerksomhet, sa Stabell i et intervju med BA.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Elsket byfjellene

Oppmerksomheten var også en del av jobben.

– Jeg kan i hvert fall ikke mislike den. Da kunne jeg ikke vært forsvarer i store saker. Den som ikke takler oppmerksomhet, bør ikke bli forsvarer, sa han til BA i 2004.

Oslo-advokaten var også et  friluftsmenneske helt siden han var aktiv som idrettsmann i ungdommen.

Da han hadde saker i Bergen var han ofte å se på joggeturer langs kaiene og i byfjellene.

– Både utsikten og terrenget der oppe er storslagent. Helsestudioet på hotellet bruker jeg kun i nødsfall – jeg er ikke helsestudio-menneske.

Radikaler

Politisk sto Stabell til venstre, og på 1970-tallet var han aktiv i AKP (m-l). Han hadde ett prinsipp, nynazister forsvarte han aldri.

I løpet av karrieren var han også dommerfullmektig og arbeidet i Arbeidstilsynet ved Universitetet i Oslo.

Den siste tiden hadde han egen advokatpraksis med Heidi Holter som advokatassistent. Harald Stabell var medlem i Den Norske Advokatforening.