Gå til sidens hovedinnhold

Kaller inn 100 menn til DNA-testing

Artikkelen er over 10 år gammel

Etter to voldtekter.

For 14 år siden ble en 16 år gammel jente truet med kniv og voldtatt i Olsvik. I høst slo han til på nytt og voldtok en kvinne i Bergen sentrum. Politiet vet ikke hvem voldtektsmannen er.

  • Nyheter

Nå blir 100 menn som befant seg i området ved Veiten 10. oktober i år innkalt til politiet for å avgi DNA-prøve.

Den grove voldtekten i Olsvik i februar 1996 forble uoppklart. Da en kvinne ble utsatt for en voldtekt i et portrom i Veiten i høst sendte politiet inn biologisk materiale av gjerningsmannen.

– Vi fikk for noen uker siden beskjed om at det var en såkalt DNA-match i disse to sakene, sier politiinspektør Sidsel Isachsen til BA.no

På bakgrunn av trafikkdata fra blant annet mobiltelefoner har etterforskerne nå sporet opp 100 personer som befant seg i tidsrommet før og etter klokken 0700 om morgenen søndag 10. oktober.

– Ingen er mistenkt og alle har status som vitner.

– Håper dere å stå igjen med én mistenkt til slutt?

– Vi håper til slutt å ha et informasjonsgrunnlag i saken som gir grunnlag for oppklaring, sier Isachsen.

KRITERIER

De 100 navnene er valgt ut fra noen kriterier, blant annet er de i en viss aldersgruppe.

Da 16-åringen ble voldtatt i Olsvik i 1996 ble gjerningsmannen beskrevet å være mellom 18 og 20 år. Han hadde lyst, rødlig hår og blekaktig hud. Mannen snakket bergensdialekt, opplyste fornærmede.

Politiet har ikke gått ut med noe signalement på mannen som sto bak overgrepet i oktober.

Voldtekten som skjedde for 14 år siden ble bredt omtalt og var blant annet viet oppmerksomhet i kriminalmagasinet «øyenvitne» på TV 2. Trass omfattende etterforskning og fantomtegninger av gjerningsmannen ble den aldri oppklart, og ingen ble mistenkt eller siktet for ugjerningen.

Isachsen understreker at DNA-prøvene av de 100 mennene vil bli destruert etter bruk. De vil bli innkalt på politistasjonen de nærmeste dagene for å avgi en spyttprøve.

Politiinspektøren understreker at det er frivillig å avgi DNA-prøve.

– Men de som nekter vil vel få søkelyset rettet mot seg?

– Da må vi nok følge opp med en del spørsmål, sier Isachsen.

Det er Sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon som etterforsker saken. Alle prøvene blir sendt til rettsmedisinsk institutt. Erfaringsmessig kan det ta flere måneder før politiet få svar på DNA-prøvene.