Kan få drahjelp fra uventet hold

Artikkelen er over 17 år gammel

Rundt 700 Braathens-ansatte vil gå til retten for å beholde jobbene sine. De kan få uventet drahjelp fra fem tidligere ansatte ved Laksevåg verft.

DEL
De fem fikk i mars i år medhold i at de ikke skulle vært sagt opp da Laksevåg verft gikk konkurs i 2000.

De fem er tildømt til sammen 2,7 millioner kroner i erstatning fra Mjellem & Karlsen Verft AS, som tok over driften av Laksevåg verft.

FELLESTREKK
– Det er noen fellesnevnere her som kan bli interessante. Såvidt jeg har forstått i Braathens tilfelle, er det jo bare i den siste fasen at disse avbemanningsplanene har kommet opp.

Det sier advokat Nikolai Norman, som representerte de fem tidligere verftsarbeiderne Gerd Ottesen, Else Karin Eide, Helge Berntsen, Tore Færøy og Arne M. Sætre i Bergen byrett og Gulating lagmannsrett.

Men fordi begge parter har anket dommen inn for Høyesterett, er det ennå ikke klart om den blir stående.

– NYE RETNINGSLINJER
Felles for begge sakene er at et selskap tar over en økonomisk svakere bedrift i samme bransje, og at nedbemanningene bare går ut over de ansatte i det ene selskapet.

Ifølge arbeidsmiljøloven er «overføring til annen innehaver & i seg selv ikke grunn for oppsigelse.»

– Dommen lager nye retningslinjer på et viktig felt, og er interessant også for de Braathens-ansatte, mener advokat Norman.

JOBBMESSE
Christian Heitmann fra Bergen er sentral tillitsvalgt for bakkemannskapene i Braathens, og synes parallellen til Laksevåg verft er interessant.

På tross av at de Braathens-ansatte både får tilbud om sluttpakker, å søke om nye jobber i SAS og kan velge å stå i en «jobbank» med full lønn ut neste år, har rundt 700 skrevet under på at de vil gå til sak mot SAS.

– Vi vil gå til prinsipielt søksmål mot at vi mister jobbene våre, og håper at saken kommer opp allerede til høsten. Vi har stor tro på at vi skal klare å nå igjennom med våre krav, sier Heitmann til BA.

I dag arrangerer Braathens jobbmesse for de ansatte på Flesland.

Artikkeltags