Gå til sidens hovedinnhold

Kan ha forgiftet drikkevann siden 70-tallet

Artikkelen er over 10 år gammel

Giftige kjemikalier fra Flesland i drikkevannskilde.

Avinor fant torsdag det helseskadelige stoffet PFOS i drikkevannskilden Steinfjelltjern, som ligger like ved flyplassen.

Tjernet blir brukt som drikkevannskilde for en rekke beboere i nærområdet.

INGEN ER BLITT SYKE

PFOS er en såkalt polyfluortert organisk forbindelse.

– Det finnes ikke god dokumentasjon på hvilke helseskader PFOS kan gi. Men først og fremst er det jo giftig i store konsentrasjoner. Leverskader kan være en problemstilling, sier Arve Bang, overlege i etat for helsetjenester.

Han presiserer at man ikke kjenner til at noen har fått skader som følge av kjemikaliene.

KOMMER FRA BRANNSKUM

PFOS har tidligere vært brukt i brannskum, og det er trolig dette som er kilden til forurensingen. Synderen er etter alt å dømme Bergen lufthavn. Steinfjelltjern ligger nær et gammelt brannøvingsfelt like nord for flyplassen.

– Øvingsfeltet kan ha vært brukt siden 50-tallet, og befinner seg 100-150 meter fra tjernet. Men denne typen skum ble ikke utviklet før på slutten av 70-tallet. Stoffet siger ned i vannet fra øvingsfeltet, forklarer Bang.

Lufthavnsjef Adelheid Nes bekrefter at feltet har vært i bruk i flere tiår, men sier det er uklart hvor lenge.

– Så langt har vi funnet dokumentasjon på at det ble brukt fra begynnelsen av 70-tallet. Øvingsfeltet ble stengt i 1994, sier Nes.

Det kan bety at folk som er tilknyttet Steinfjelltjern har drukket vann med det giftige kjemikaliet i flere tiår.

Likevel uttaler Folkehelseinstituttet at det ikke er grunn til noen umiddelbar frykt for helseskader.

– Det skyldes at konsentrasjonen er så liten. Godt under grenseverdien som Tyskland og England bruker. Den er på 300 nanogram per liter. I dette tjernet er det målt 115 nanogram per liter, sier overlege Bang, og legger stoffet ble totalforbudt i 2005..

MÅ SLUTTE Å DRIKKE

Beskjeden fra Bang er likevel krystallklar: Beboerne må kjøpe vann i butikken. Steinfjelltjern kan ikke brukes som drikkevannskilde.

– Vårt soleklare råd er at disse beboerne knytter seg til en offentlig vannkilde. Det nytter ikke å koke vannet, sier han.

– Hvor mange gjelder dette?

– Det bor jo ganske mye folk ute i Kvitura, sammenlagt en 20 til 25 husstander. Og det er mange hytter der.

OPPDAGET I KIRKENES

Det giftige stoffet ble oppdaget først 17 år etter at øvingsfeltet ble stengt.

– Det har ikke vær noen stor bevissthet om dette stoffet før de seneste årene. Grunnen til at vi tok prøvene, er fordi det samme stoffet ble oppdaget ved flyplassen i Kirkenes. Deretter analyserte Avinor hvilke andre flyplasser som kunne være påvirket, og Flesland var en av dem, forklarer lufthavnsjef Adelheid Nes.