– Slanking av kjæledyr er superhett akkurat nå, sier veterinær Hilde Røssland på Petvett i Eidsvåg til BA.

En undersøkelse gjennomført av YouGov for Hill's Pet Nutrition viser at en fjerdedel av alle hunder og katter i Europa er overvektige, skriver ANB.

– Det kan jeg godt tro altså, sier Røssland. Veterinæren ser stadig eksempler på tykkfalne kjæledyr.

FARLIG FEIT

Overvekt blant hunder og katter kan føre til farlige sykdommer, tidlig død og redusert livskvalitet for de pelskledde.

Undersøkelsen viser at to av tre hunde- og katteeiere tror at deres firbente bestevenn slett ikke er feit. Røssland forteller om kunder med varierende innsikt i eget kjæledyrs kroppsmasseindeks.

– Det er både og. Mange er klar over det, og sier bare «ja, jeg vet det jeg vet det» hvis vi påpeker det. Folk har ofte dårlig samvittighet, sier hun.

For feite dyr er ikke uproblematisk. Ifølge Røssland kan overvekt sannsynlig redusere levetiden med 20 prosent, og føre til en rekke sykdommer. Det synet støtter dyrlege Geir Erik Berge ved Nordberg dyreklinikk i Oslo.

– Flere sykdommer kan oppstå som et resultat av overvekt. Overvekt øker også risikoen for diabetes og kreft. Det viktigste er likevel at overvekten reduserer livskvaliteten til hunden og katten, sier han.

LAGER SLANKEPROGRAMMER

Petvett tilbyr hjelp til slanking av katter og hunder. Opplegget minner om det du kan kjøpe til deg selv på nærmeste treningssenter. Det inneholder en kostplan med slankefôr, mosjonsplan og jevnlig innveiing.

– Vi lager program hvor dyrene blir slanket over flere måneder. De kommer inn til regelmessig kontroll, og så justerer vi dosen på maten slik at vektreduksjonen skjer i riktig tempo, sier Røssland.

Slik kan man ifølge veterinæren få en lykkeligere hund.

– I tillegg til risiko for diabetes, hjerteproblemer, dårlige hofter og hjerte- og karsykdommer, fører overvekt til nedsatt livskvalitet for dyr. Hunder skal ikke være dovne og overvektige. Alle som får slanket hundene sine, får en gladere hund. Livskvaliteten blir helt uten tvil bedre, mener hun.