Karen-Christine Friele (1935 –)

Karen-Christine Friele

Karen-Christine Friele Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

Da NRK i 2005 skulle kåre «århundrets nordmenn» var det bare Kong Olav, Einar Gerhardsen og Erik Bye som fikk flere stemmer enn Karen-Christine Friele.

DEL

Ikke verst for en kvinne som har vært både utskjelt og terrorisert.

Karen-Christine ble født i Fana og vokste opp på Paradis. Faren var skipsreder Rasmus Johan Wilhelmsen. Etter gymnaset studerte hun språk i Cambridge før hun vendte tilbake til fødebyen. Her giftet hun seg i 1959 med barndomsvennen, advokat Ole Friele jr.

«Det burde vært straffbart å ikke ha sex før ekteskapet», mener Karen-Christine og referer til sin egen skjebne. For, som hun sier: «Umiddelbart etter at kirkeklokkene hadde ringt, gikk det opp for meg at det var noe som ikke stemte».»

Ekteskapet ble oppløst året etter, men hun beholdt Friele som etternavn.

Deretter viet hun livet sitt til kampen for homsenes rettigheter. Hun var den første i Norge som sto frem som homofil under sitt eget navn. På denne tiden var homofili straffbart. Seksuelle handlinger mellom menn kunne gi ett års fengsel.

Først i 1972 ble denne berømte delen av straffeloven, § 213, opphevet. Mye takket være Frieles intense og kompromissløse lobbyvirksomhet. Hun jobbet også for at sykdomsdiagnosen «homofili» skulle strykes som «mental forstyrrelse», og det skjedde 1978. Fra da av var det altså verken straffbart eller «sinnssykt» å være homofil.

Friele jobbet aktivt i Det Norske Forbundet av 1948 som til å begynne med var en lukket homoorganisasjon. Med henne som leder, fikk de homofile et ansikt. Hun holdt foredrag, skrev bøker og var ofte i radio og TV.

Mange så på henne som en kjeftesmelle fra Bergen. Hun ble hetset på åpen gate, og flere ganger ble hun regelrett slått ned. Men hun lot seg aldri knekke. Tvert imot, motstanden gjorde henne til en enda mer innbitt homoaktivist.

Seieren ble kronet i 1993 da Norge som det andre landet i verden, etter Danmark, innførte partnerskapsloven. Karen-Christine Friele og Wenche Lowzow fikk da være blant de første parene som inngikk registrert partnerskap.

De to møtte hverandre før Lowzow kom inn på Stortinget i 1977. Der brøt hun barrieren ved å bli Norges første åpne homofile stortingsrepresentant. Også fra Høyre da, gitt!

De to har vært kjærester helt siden den gang. De bor på Geilo og har hytte på Haugastøl. Fra sin base i fjellheimen er Friele fortsatt en aktiv samfunnsdebattant. Og hun lever opp til sitt eget livsmotto: «Hvis en kvinne har vært elsket, hatet og misunt, har hennes liv vært verdt å leve.»

Artikkeltags