Kees Ekeli sier opp jobben på Akvariet

Kees Ekeli slutter på Akvariet etter at ansatte og tidligere ansatte har gjort opprør mot hans lederstil. (Arkivfoto)

Kees Ekeli slutter på Akvariet etter at ansatte og tidligere ansatte har gjort opprør mot hans lederstil. (Arkivfoto) Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Trekker seg etter opprør blant de ansatte.

DEL

– Jeg ønsker det beste for Akvariet, og etter motstand fra flere av de ansatte tenker jeg det vil være enklere å videreutvikle virksomheten med en annen leder. Jeg samarbeider godt med styret, og vi har kommet frem til at dette er en god løsning, sier Kees Ekeli i en pressemelding torsdag kveld.

Overfor BA utdyper han:

– Jeg går på grunn av mye negativ omtale av Akvariet. Det er riktig for Akvariet at jeg trekker meg nå. Det kan gi ro og få Akvariet inn på riktig spor igjen.

Ekeli er marinbiolog, og har vært direktør ved den kjente turistattraksjonen siden 2002.

– VIRKER SOM OM NOEN HAR VILLET SKADE AKVARIET

Flere ansatte har i høst gått til angrep på Ekelis lederstil, og en del har sluttet i jobbene sine. Ansatte har krevd at Ekeli skulle gå av. Til BA sier Ekeli at han reagerer på flere av mediesakene som har dukket opp den siste tiden:

– Det har vært noen uheldige opptredener av ansatte og tidligere ansatte. Det virker som om noen har hatt et ønske om å skade Akvariet, sier han.

Samtidig avviser Ekeli at han har følt seg presset til å slutte.

– Jeg hadde tillit i styret til å fortsette. Det var helt klart min egen avgjørelse å si opp. Jeg er veldig glad i Akvariet så det var en vanskelig avgjørelse å ta, sier han.

– MYE SOM ER USAGT I DENNE SAKEN

Ekeli forteller at han bestemte seg 4. desember, dagen da Akvariet besluttet å holde stengt frem til februar, blant annet for å ha «en gjennomgang av dyrebestanden og deres levesteder».

Ekeli sier til BA at påleggene Akvariet fikk fra Mattilsynet og Arbeidstilsynet er fullt ut håndterbare.

– Men mye av kritikken som har kommet fra de ansatte er såpass skadelig for Akvariet at man er best tjent med at jeg trer til side. Det har vært slitsom å være direktør for Akvariet de siste ukene, men også slitsomt for de ansatte, sier Ekeli.

– Er kritikken mot din lederstil berettiget?

Det er mye som er usagt i denne saken, og det har jeg tenkt at skal forbli usagt, sier Ekeli.

STYREMØTE I KVELD

Torsdag kveld hadde styret i Akvariet møte for å diskutere Akvariets fremtid. Det var mens møtet fortsatt pågikk at pressemeldingen om Ekelis avgang ble sendt ut. Da hadde Ekeli selv dratt hjem .

Det har som kjent stormet rundt en av Bergens mest kjente attraksjoner de siste ukene, noe som førte til at Akvariet valgte å stenge dørene i vel en måned.

Ansatte har uttrykt en stor misnøye med direktør Kees Ekeli, og flere har sagt opp.

De har også pekt på at de mener dyrene på Akvariet lider.

TI PÅLEGG FRA ARBEIDSTILSYNET

I tillegg har Arbeidstilsynet i en rapport slått fast at ledelsen ved Akvariet har sviktet på en rekke områder, blant annet ved organisering av driften, medbestemmelsesrett, håndtering av arbeidsmiljøet og HMS.

Akvariet har også fått tre pålegg fra Mattilsynet for blant annet å ikke ha isolat og karantenefasiliteter for reptiler. Anlegget fikk også kritikk for å ikke ha en plan for sykdomsovervåking av dyr.

I forrige uke ble det kjent at Akvariet har mistet sitt faste medlemskap i den europeiske dyrepark-organisasjonen EAZA.

Mandag i forrige uke hadde styret i Akvariet møte med Ekeli. Da ville verken styreleder eller direktør Ekeli svare på om det kom krav under møtet om at han må trekke seg som daglig leder.

STYRELEDEREN: – HAN HAR GJORT EN MEGET GOD JOBB

Ekeli er ferdig i jobben 30. juni neste år. Styret starter arbeidet med å finne etterfølgeren over nyttår.

– Kees Ekeli har gjennom 12 år gjort en meget god jobb for Akvariet. Som frontfigur har han bygget opp Akvariets omdømme på en god måte. Styret er takknemlig for det arbeidet han har nedlagt. I den siste tiden, med kritikk fra ansatte og Arbeidstilsynet, har Kees Ekeli vist en konstruktiv innstilling. Vi er glad for at han tatt ansvar for å fullføre viktige forbedringer ved Akvariet før han fratrer, sier styreleder Hallgeir Riisøen i pressemeldingen.

Ekeli har hele tiden stilt seg overraskende til anklagene mot ham. Også styret har svært overrasket over kritikken som er kommet frem.

Styreleder Hallgeir Risøen har sagt at styret ikke har fått noen tilbakemeldinger om dårlige forhold ved dyrevelferden. Verken fra Mattilsynet, direktøren eller de ansattes representant i styret.

I forbindelse med Arbeidstilsynets rapport, har styret satt i gang en prosess hvor også dyrevelferd vil bli behandlet. De vil nå granske om dyrene har det bra.

Artikkeltags