Gå til sidens hovedinnhold

Kennedys livvakt leter etter slekt i Bergen

Artikkelen er over 7 år gammel

Mannen som kastet seg over John F. og Jacqueline Kennedy etter skuddene i Dallas, er i Bergen for å finne sine røtter.

Bildene av Secret Service-agenten Clint Hill som kaster seg inn i bilen hvor president John F. Kennedy nettopp er skutt, er ikoniske.

I helgen har Hill fortalt sin historie om skuddene som drepte presidenten på Dealey Plaza i 1963, hos Skavlan på NRK og i programmet Eventyrlige nordmenn på TV 2.

VESTLANDSK SLEKT

I går møtte han ordfører Trude Drevland i Bergen. Byen måtte han besøke da han skulle til Norge.

–Dette er etter det jeg har forstått området i Norge hvor mine foreldre kommer fra, sier Hill til BA.

82-åringen ble født av norske Alma Pettersen, som måtte gi ham fra seg. Han ble adoptert av den norske familien Hill, som opprinnelig het Haugen.

–Jeg er i høyeste grad norsk. Jeg ble født av en norsk mor og adoptert av en norsk familie som praktiserte norske tradisjoner, spiste lutefisk, grøt og spekesild, sier Hill.

Nå har han ambisjoner om å finne ut mer om sin norske ætt.

–Jeg er sannsynligvis fra Vestlandet, og ønsker å finne ut mer. Mange har kontaktet meg via Facebook og forteller at de har informasjon, sier Hill.

Publisiteten i Norge har ført til mange nye innspill.

BLE DEPRIMERT

På Drevlands kontor fortalte Hill hvordan han etter mange år i Secret Service først rundt 1975 tok innover seg den grusomme hendelsen over et tiår tidligere.

–Jeg begravde meg i jobb, og snakket aldri med andre enn Warren-kommisjonen om attentatet. Jeg diskuterte det aldri med familien, aldri med kolleger og aldri med Mrs. Kennedy, sier Hill, som var Jacqueline Kennedys livvakt også året etter drapet på ektemannen.

I 1975 ble han pensjonert bare 42 år gammel.

–I seks år var jeg i en dyp depresjon, forteller Hill.

SKREV SOM TERAPI

Han fikk aldri noen hjelp til å håndtere opplevelsene i Dallas.

I 2009 møtte Hill forfatteren Lisa McCubbin. Sammen har de skrevet bøkene «Me and Mrs. Kennedy» og «Five days in november» om attentatet.

Bøkene ble Hills terapi.

–Det var en mulighet for å få ut det jeg hadde opplevd. Å skrive bøkene har hjulpet meg veldig, sier Hill.

Nå forteller han stadig om opplevelsen både under og etter attentatet. Det fikk også en fascinert Trude Drevland høre om i går.

– Jeg husker dagen godt. Jeg satt på rommet mitt og hørte på radio. I likhet med så mange andre hadde jeg Kennedy som min favoritt, og det var også Jackie. I tillegg husker jeg godt bildene av Clint som klatret opp i bilen, sier Drevland.

Kommentarer til denne saken