Det var Bach som fikk Asbjørn Myksvoll til å bli aldeles fortapt i musikkens verden. Allerede som barn fordypet han seg i ulike sjangre, men oppdaget fort at det var de klassiske tonene som sto hans hjerte nærmest.

Startet i Nygård kirke

Myksvoll begynte som organist i Nygård kirke på Laksevåg, før han i 1980 ble ansatt i Johanneskirken hvor han har ble værende.

– Musikken sitter dypt inne i sjelen. Jeg er utrolig heldig som får spille på et så fantastisk instrument som dette orgelet er, forteller Myksvoll til BA.

Orgelet som ble bygget i 1894, men restaurert i 1999, beskriver han som en juvel som byen må ta vare på.

– Det er et av landets fineste instrumenter. Det passer utrolig godt inn i kirkerommet, sier Myksvoll.

Han erkjenner at det ikke er helt enkelt å slutte, men at han nå seg frem til å gjøre andre ting.

– Men jeg håper fortsatt at jeg kan være vikar rundt i byens kirker, sier han.

Én av syv klokkenister

Myksvoll er ikke bare organist, men har også utdannet seg som klokkenist i Danmark, noe han gjorde i forbindelse med det store prosjektet med å få klokkespill til Bergen.

67-åringen sier at det var et vanskelig prosjekt å få gjennomført, og at han underveis holdt på å gi opp.

Det tok 12 år å realisere prosjektet. I 2014 fikk Johanneskirken sitt førte klokkespill.

Myksvoll forklarer at det er ganske annerledes å spille på klokkespill enn på et orgel. Han må spille på 48 klokker med både hender og føtter.

Og det har 67-åringen gjort de siste årene. Klokken 12, 15 og 18 hver eneste dag er klokkene programmert til å spille for byens innbyggere. Da spiller de sanger som er lagt inn i forkant, eller så spiller Myksvoll selv. Da sitter han høyt oppe i tårnet og spiller på klokkene som kan høres over store deler av byen.

Saken fortsetter under bildet

 

«Diamanter og Kirsebær»

Den trofaste tjeneren er fornøyd med hva han har utrettet, og svært glad for den rike kirkemusikalske musikkarven de har klart å bygge opp.

– De siste årene har vi holdt over 50 konserter i Johanneskirken i ulike sjanger, noe som jeg tror har gitt bergenserne mye glede.

Han husker godt en av de siste konsertene med bergensartist John Olav Nilsen inne i Johanneskirken. Her spilte Myksvoll låten «Diamanter og Kirsebær» på klokkespill i det publikum gikk inn.

– Konsertene vi har hatt har vært i mange forskjellige sjangrer. Jeg har alltid vært opptatt av at det skal være høyt under taket, påpeker den pensjonerte organisten.

Like etter søndagens gudstjeneste ble Myksvoll takket av. Ansatte fra Bergen domkirke menighet var samlet sammen med flere av Myksvoll sine samarbeidspartnere.

Organist snart på plass

Han fikk stor applaus etter postludium og flere holdt taler.

– Jeg vil gjerne takke for mange gode år i menigheten, sier han.

Om kort tid kommer til en arvtaker være på plass ved orgelkrakken.

– Jeg håper både orgelet og klokkespillet blir brukt på en god måte også i fremtiden, påpeker 67-åringen.