Preses Helga Haugland Byfuglien går av

Preses Helga Haugland Byfuglien fra Bergen.

Preses Helga Haugland Byfuglien fra Bergen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Preses Helga Haugland Byfuglien fra Bergen går av. Hun har hatt stillingen siden 2011. Avskjedsgudstjenesten blir 26. januar i Nidaros domkirke.

DEL

Byfuglien ble Den norske kirkes aller første preses i fast stilling i 2011. Hun ble samtidig den første kvinne som ledet bispekollegiet. Hun var tidligere biskop i Berg bispedømme.

I helgen ledet Byfuglien konfirmasjonen til prinsesse Ingrid Alexandra i Slottskapellet sammen med Oslo-biskop Kari Veiteberg.

– I juni neste år fyller jeg 70 år, og jeg har bestemt meg for å slutte før oppnådd aldersgrense, sier Byfuglien.

Som preses har hun vært biskop i Nidaros bispedømme, med Nidaros domprosti som sitt særlige tilsynsområde.

Byfuglien ble ordinert til prestetjeneste våren 1981, og hadde sin første prestetjeneste i Kolstad menighet i Trondheim. Senere var hun også generalsekretær i Norges KFUM-KFUK, før hun ble vigslet til biskop i Borg i 2005.

– Jeg er dypt takknemlig for en rik, spennende og utfordrende tjeneste i vår kirke, sier hun.

Som preses har Byfuglien vært den faste lederen av Bispemøtet i Den norske kirke. Fram til 2010 ble preses valgt av biskopene for en periode på fire år, men fra 2011 har preses vært knyttet til et eget bispeembete – Nidaros bispedømme. Preses er den øverste rangerte representant for Den norske kirke.

Tips oss om tro og livssyn

BA ønsker tips til saker rundt tro- og livssynsmiljøene i Bergen og omegn. Enten det er nyheter, arrangementer, personlige historier, positive, problematiske, store eller nære ting ønsker vi innspill til saker.

Tips BA på 800 33 044 eller bruk tro@ba.no. Har du en video kan du laste den opp her.

Du kan tipse oss anonymt dersom du ønsker det, men legg gjerne ved navn og telefonnummer når du sender tips til oss. Alle henvendelser blir behandlet konfidensielt.

Artikkeltags