Gå til sidens hovedinnhold

Må bruke Korskirken til akuttovernatting

Artikkelen er over 4 år gammel

Kirkens Bymisjons akuttovernattingstilbud er fullt. Nå må de ta Korskirken i bruk.

Det melder NRK Hordaland på Vestlandsrevyen onsdag kveld.

Kirkens Bymisjon har et akutt overnattingstilbud i Kong Oscars gate med 28 plasser. Der er det nå helt fullt.

Natt til onsdag fikk derfor ti gjester overnatte i Korskirken. Og natt til torsdag ble ytterligere fire personer innlosjert i kirken.

– Vi måtte gjøre noe med det. Så dette er løsningen. Dette sier mye om hvilke behov vi har i denne byen, sier gateprest Trygve Stabrun til NRK.

– Spesielt

Det er lagt frem tepper på kirkebenkene.

– Veldig bra og spesielt, sier en av overnattingsgjestene til BA.

Han forteller at alle kommer fra samme område i Romania, og at alt de ønsker er å skaffe seg en inntekt.

– Vi kan gjøre hva som helst. Men det er veldig vanskelig å få seg jobb.

Derfor livnærer de seg i hovedsak på å pante flasker og tigging, får BA opplyst.

– Hva gjør dere i morgen, når dere ikke kan få sove i kirken mer?

– Aner ikke. Vi vet ikke hvilke dører vi kan banke på. Vi får prøve å finne et tak vi kan være under, så vi ikke blir våte i hvert fall.

En av dem holder frem mobilen med bilde av tre av sine barn. Med gråtkvalt stemme forteller han at han, i likhet med flere av de andre, behøver penger for å brødfø dem.

Gjorde unntak grunnet kulden

Sebastian Schwalbach er prosjektleder for akutt overnattingstilbud i Kirkens Bymisjon. Han forteller til BA at behovet har gått opp og ned, men at det har holdt seg stabilt høyt de siste månedene.

Fra overnattingstilbudet ble etablert for tre og et halvt år siden har det aldri hendt at alle feltsengene har stått tomme.

Gjester fra rundt 50 ulike nasjonaliteter har vært innom. I disse dager er alle fra samme land – Romania. Schwalbach har ingen god forklaring på hva som er årsaken.

– Vi er vant til å avvise folk, men vi kan bare ikke sende noen ut i kuldegrader, sier Schwalbach.

Han forteller at de kvinner og personer over 55 år har førsterett på de 28 plassene de har til rådighet. Resten blir avgjort gjennom loddtrekning.

Natt til fredag kan de igjen bli tvunget til å avvise folk, og da er Korskirken opptatt, slik den veldig ofte er, forteller Schwalbach.

Byråden vil engasjere seg

Siden 2013 har Kirkens Bymisjon drevet akuttovernatting for fattige tilreisende.

Den første perioden holdt tilbudet til i samme lokaler som Ynglingen på Nedre Korskirkeallmenning, men flyttet for en tid tilbake inn i lokaler i Kong Oscars gate.

I relativt beskjedne lokaler kan de som har behov for det få et varmt og trygt sted å overnatte, mot betaling på 15 kroner natten.

Sosialbyråd Erlend Horn (V) kommenterer følgende om saken sent onsdag kveld:

– Vi er veldig glade for det humanitære arbeidet Kirkens Bymisjon gjør, og at de tilbyr akuttovernatting for tilreisende EØS-borgere. Rundt juletider, da det sist var meldinger om mennesker som overnattet ute, hadde vi dialog med Kirkens Bymisjon om dette.

Da ble de blant annet orientert om at Korskirken kunne bli åpnet for akuttovernatting som en nødløsning.

– Jeg sa også at dersom de ser at det kommer en mer permanent situasjon med underkapasitet på deres tilbud, vil vi veldig gjerne vite det og ha dialog om hvordan vi kan løse en slik situasjon sammen. Jeg vil snarlig ta initiativ til en ny samtale med dem basert på denne saken.