Gå til sidens hovedinnhold

Hjemløse kan få sove i rådhuset

Artikkelen er over 4 år gammel

Kirkens Bymisjon har tatt i bruk kirker for å tilby et overnattingssted til hjemløse. – Dersom kirkene er stengt, kan vi tilby rådshuskantinen.

Det sier sosialbyråd Erlend Horn til BA.

Den siste tiden har kapasiteten ved Kirkens Bymisjon sitt akutte overnattingstilbud vært helt sprengt, og de har vært bekymret for om de må avvise folk som ikke har et annet sted å sove.

Det er 28 senger på akuttilbudet i Kong Oscars gate.

Så langt har bymisjonen klart å tilby tak over hodet til alle ved å åpne først Korskirken i to netter, og så Domkirken i nye to netter.

Det hender imidlertid at kirkene er utilgjengelige for slike formål, og det er i slike krisesituasjoner byråden vil trå til med rådhuskantinen eller et annet egnet lokale.

– Vi hadde et møte med bymisjonen fredag morgen, der vi ble enige om at dersom de ikke har mulighet til å åpne kirkene og folk risikerer å sove på gaten, skal terskelen være lav for å kontakte oss, og så skal vi klare å snu oss rundt og finne et alternativ for natten. Det viktigste er at folk ikke må sove på gaten, sier Horn.

14 sover i kirken

Arne Lynngård, daglig leder hos Kirkens Bymisjon, sier til BA at det var 14 mennesker som overnattet i Domkirken natt til fredag.

De regner med at behovet er det samme natt til lørdag.

– Dette er en ekstraordinær situasjon, og som ideell aktør har vi mulighet til å snu oss rundt og finne løsninger. I utgangspunktet vil vi prøve å håndtere dette, men dersom det kniper er vi enige om å ha en tett dialog med kommunen, sier han til BA.

Dersom det fortsatt er så mange mennesker som trenger et sted å sove natt til søndag, vil bymisjonen trolig ta i bruk Korskirken igjen, ettersom den da er ledig.

– Vi synes det er positivt at kommunen og den politisk ledelsen er såpass dynamiske at de også vurderer muligheten å ta i bruk rådhuskantinen, sier Lynngård.

– Følger utviklingen

Årsaken til at denne situasjonen har oppstått er at det er veldig mange tilreisende rumenere i byen for øyeblikket.

– Normalt sett har vi opplevd at det akutte overnattingstilbudet vårt noenlunde har dekket behovet, selv om det har hendt at noen har blitt avvist. Dersom dette viser seg å være vedvarende, må vi finne en mer permanent løsning, sier Lynngård.

– Vi vil derfor følge utviklingen fremover. I øyeblikket er det vanskelig å vite om det er en topp akkurat nå, eller en varig situasjon.

Ifølge prosjektleder for akuttovernattingen Sebastian Schwalbach har de lenge sett seg om etter nye, større lokaler, men det er vanskelig å finne noe som er egnet i sentrum.

– Det viktigste er at folk slipper og ligge ute og fryse i kulde og regn, men at de har et tak over hodet, varme og trygghet, sier daglig leder i Kirkens Bymisjon til BA.