– Jeg ble litt paff da stemmekortet kom i postkassen, forteller Kiwini til BA.

I 37 år har hun vært helt sikker på at hun ikke har vært medlem i kirken. Plutselig dumpet det ned et brev i posten som fortalte noe helt annet.

– Jeg føler at de har lurt meg i alle disse årene, sier Kiwini, som er ateist.

Tre av fire barn

Den norske kirke har i lengre tid hatt problemer med at folk som har meldt seg ut av kirken står oppført som medlem.

Mange oppdager dette først når de får tilsendt stemmekort til kirkevalget, som i år avholdes den 13. og 14. september.

Kiwini forteller at det for henne har vært viktig å sørge for at ingen av barna hennes ble automatisk meldt inn i kirken.

Hun sørget derfor for å melde dem ut etter hvert som de kom, for å være sikker, selv om ingen av dem er døpt.

– Da jeg oppdaget at jeg fortsatt var medlem, ringte jeg og meldte meg ut med en gang, Jeg spurte også om de kunne sjekke om noen av barna mine var medlem. Og sannelig, tre av mine fire barn sto oppført som medlemmer.

Kiwini mener det ikke er godt nok at Den norske kirke ikke har klart å fikse opp i problemene med medlemslistene, som har vært kjent for kirken i mange år.

– Det kan ikke være så vanskelig å få orden på dette i disse datatider. Dette må de bare få orden på.

52-åringen forteller at hun kjenner flere andre som også plutselig oppdager at de er medlem i kirken.

– De færreste gidder å gjøre noe med det. Reaksjonene jeg får er ofte at «er det så farlig, da?». De mener at det finnes større problemer i verden, og det gjør det jo selvsagt. Men dette er likevel ikke greit, sier hun.

– Da jeg meldte meg ut, var det et veldig bevisst valg, etter å ha studert bibelen veldig nøye. For meg er dette som om noen skulle meldt meg inn i et politisk parti jeg ikke er enig med.

Kirken har heller ikke noe å vinne på å ha henne som medlem.

– De får støtte for meg uansett, siden jeg ikke er medlem i en annen organisasjon.

Må melde fra selv

Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, sier til BA at de ikke har mulighet til å oppdage om noen feilaktig er oppført som medlem med mindre personen melder fra selv.

Hun sier at de foreløpig ikke har tall på hvor mange dette gjelder.

– Nå konsentrerer vi oss først og fremst om å få rette opp i problemene, sier hun,

– Dette er jo ikke en ny problemstilling. Har dere gjort noe for å rette opp i dette de siste årene?

~ Ja. Dette oppsto da det ble vedtatt av Stortinget at Den norske kirkes medlemsregister skulle kobles opp mot folkeregisteret, mot kirkens vilje. Grunnen til at kirken var skeptisk, var at man fryktet at det kunne oppstå feil, sier hun.

På begynnelsen av 2000-tallet begynte omfanget av medlemsrotet å vise seg, og i 2009, som var første året kirken sendte ut stemmekort foran kirkevalg, fikk mange som trodde de ikke var medlem stemmekort i posten.

– Nå tror vi ikke det er så mange igjen som er oppført feil, men vi forstår godt at det er veldig frustrerende for de det gjelder, sier Dybvig.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har sendt et brev til Kirkerådet og bedt dem rette opp i medlemslistene sine. Hun har gitt dem frist til 10. oktober for å redegjøre for hvilket tiltak som er gjennomført siden valget i 2009.

Kirkevalget starter i morgen. NTB skriver at manntallet skal legges frem samtidig, slik at de som er usikre på om de er oppført som medlem i kirken, selv kan undersøke dette.