Gå til sidens hovedinnhold

Kjærlighet i hver maske

Artikkelen er over 10 år gammel

Stort engasjement rundt strikking av klær til premature barn på Haukeland.

– Å føde lenge før tiden kommer som oftest som et uventet og brått sjokk på foreldrene. De har kanskje kjøpt inn masse klær, men de passer som regel ikke når barnet er født for tidlig. Derfor strikker vi klær til disse små babyene, sier Mette Pettersen.

  • Nyheter

Gruppen "Strikkeverden" på Facebook har satt i gang et landsomfattende prosjekt der de strikker til nyfødt-intensivavdelingene ved norske sykehus. I Hordaland er det Mette som er initiativtaker og kontaktperson.

– Vi gir alle klærne som blir strikket til Haukeland. Det er allerede stort engasjement rundt prosjektet, i hvert fall her på Os, sier hun.

– VELDIG TAKKNEMLIG

Overlege ved Barneklinikken ved Haukeland universitetssykehus, Hallvard Reigstad, forteller at de er veldig takknemlig for alt de får av strikkende bergensere.

– For det første så holder ungene lettere varmen, og for det andre fargelegger det hele det sterile miljøet her. Det er veldig bra for både barn og foreldre, sier han.

Overlegen sier at de aldri får nok luer og tepper, og at det alltid er noen som har bruk for det.

– Vi setter utrolig mye pris på at noen tar seg tid til å gjøre dette, sier han.

FÅR DET MED HJEM

Mette oppfordrer alle som liker å strikke å være med på dette prosjektet.

– Tenk på de bittesmå barna som ikke har klær som passer. Foreldrene blir sikkert kjempeglade hvis de får noe å ha på barnet i hvert fall de første dagene. De får også med seg strikketøyet hjem, sier hun.

Haukeland universitetssykehus ønsker helst luer, tubesokker og tepper med litt størrelse.

– De minste barna har et hode på størrelse med et eple, så man kan tenke seg hvor små luene må være da, sier Mette.

– VASK KLÆRNE

Hvis du vil være med å strikke lue, sokker eller tepper til nyfødte barn på Haukeland, trenger man bare ull og strikkepinner og en oppskrift til bittesmå barneklær.

– Bruk helst babyull, og unngå alpakkaull. Det er for hårete for ungene, og de kan innhalere det. Vask klærne og legg de i poser før du leverer dem, forklarer Mette.

Hun legget til at man kan enten sende klærne til henne, eller levere dem på en strikkebutikk i nærheten. Hun har avtale med mange av dem, så det er bare å forhøre seg. Første levering til Haukeland universitetssykehus er i juni.

– Husk at når det er kjærlighet i hver maske, blir det godt og varmt, sier hun.