Kjærligheten vant over UDI

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Øystein Schjetne fant den store kjærligheten i colombianske Catalina Gomez Cubillos. I tre år har de kjempet for å få henne til Norge, men fått avslag. Nå har UDI snudd.

DEL

Etter at BA tok kontakt med UDI 19. februar ble det fart i sakene. Søknaden om visum ble vurdert på ny, og UDI gjorde helomvending.

Nå vil Øystein og Catalina motta det nye vedtaket som gir henne midlertidig oppholdstillatelse i løpet av uken.

AVSLAG PÅ AVSLAG

Veien har vært lang å gå for det norsk-colombianske paret. Siden de traff hverandre i Colombia høsten 2001 har de bare vært sammen i noen få uker et par ganger i året.

For å utvikle forholdet videre ville de gjerne tilbringe mer tid sammen og søkte først om turistvisum for Catalina.

De fikk avslag begrunnet med at mange colombianere ikke reiser tilbake etter visumperiodens utløp.

Men paret ga ikke opp og søkte om såkalt forlovelsesvisum i fjor høst. De fikk igjen avslag med samme begrunnelse.

AGGRESSIV TONE

– Intervjuet som ble foretatt av Catalina i denne forbindelse ble ført i en svært aggressiv tone. Med et slikt utgangspunkt er det ikke rart at man får avslag, sier Øystein som hadde bestemt seg for å flytte til columbia.

Avgjørelsen fra UDI om å gi Catalina midlertidig oppholdstillatelse kommer i seneste laget for Øystein. Da BA traff ham i forrige uke, var han hjemme i Norge for å avklare jobbsituasjonen. Han har allerede tatt til med nye arbeidsoppgaver i Colombia.

– Men jeg har uansett en fleksibel jobb, så nå tar vi sikte på å oppholde oss i Norge over en lengre periode i løpet av året, sier Øystein.

Catalina har ennå ikke truffet Øysteins familie og venner, og Øystein vil at hun skal få sjansen til å avgjøre om hun trives her før de tar den endelige beslutningen om å bli boende i Norge.

NORGE ISOLERES

Paret er forferdet over den behandlingen de har fått av UDI og ambassaden i Bogota i Colombia.

Øystein setter spørsmålstegn ved norske myndigheters vilje til å åpne for utenlandske impulser og tror at både forskning og næringsliv kan gå glipp av verdifulle tilskudd ved å avvise høyt utdannede personer. Catalina er marinbiolog.

– Spørsmålet er om vi vil ta del i globaliseringen eller isolere oss, sier han.

Han peker også på at stadig flere nordmenn reiser mye og treffer sine fremtidige kjærester i utlandet.

– Dette bør norske myndigheter ta inn over seg, mener han.

Han reagerer sterkt på det han føler er mistenkeliggjøring fra myndighetene sin side, og mener at lovverket bør tilpasses bedre.

– Vi har kun fått et summarisk avslag på våre søknader og har opplevd det som at vi har blitt forsøkt stilt til veggs, sier Øystein.

– Slik det er nå, er det stor risiko for at nordmenn som får en utenlandsk visumpliktig kjæreste rett og slett må flytte fra landet for å få være sammen, sier han.

Artikkeltags