Kjemper til siste slutt

Fra venstre: Anders Veggeland (leder av Studentparlamentet HiB), Anna Gjertsen (leder av Velferdstinget i Bergen), Trygve Lehne (Kjernestyret NHH), Camilla Hermansen (leder Studentparlamentet NLA), Bjørn Kristian Danbolt (leder av Studentparlamentet UiB)

Fra venstre: Anders Veggeland (leder av Studentparlamentet HiB), Anna Gjertsen (leder av Velferdstinget i Bergen), Trygve Lehne (Kjernestyret NHH), Camilla Hermansen (leder Studentparlamentet NLA), Bjørn Kristian Danbolt (leder av Studentparlamentet UiB) Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Studentene gir ikke opp kampen for elleve måneders studiestøtte.

DEL

Mandag begynner budsjettforhandlingene, og i løpet av kommende uke blir det avgjort om det fortsatt vil være ti måneder med studiestøtte, eller om det skal økes til elleve.

I sakens anledning innkalte Norsk Studentorganisasjon til hastemøte søndag ettermiddag. På møtet deltok studentledere fra hele landet, KrF-leder Knut Arild Hareide og Iselin Nybø (V), første nestleder i Utdanningskomiteen på Stortinget.

KREVENDE STUDENTMASSE

Studentene fikk skryt av de to politikerne for at de kalte inn til møtet.

– Jeg har aldri hatt en så stor heiagjeng som dere. Tusen takk for at dere engasjerer dere og støtter oss i denne kampen, sa Nybø til studentlederne som hadde reist til Oslo for å delta på møtet.

Intensjonen med møtet var altså å vise at en krevende studentmasse støtter de to partiene fullt ut i deres kamp for å innføre elleve måneders studiestøtte.

Den avtroppende Stoltenberg-regjeringen la frem forslag om økt studiestøtte i sitt statsbudsjett forrige måned. Da jublet studentene. Jublene stilet raskt før helgen da Siv Jensen la frem den nye regjeringens statsbudsjett. Der var den ellevte måneden tatt ut.

VARM APPLAUS

Mandag starter altså budsjettforhandlingene.

– Jeg kan ikke gi noen garantier for hvordan dette ender, men jeg kan love at vi i KrF kommer til å løfte denne saken. Vi har vært opptatt av å bedre studentenes kår i mange år, nå håper jeg vi kan få elleve måneders studiestøtte realisert, sier Knut Arild Hareide.

Både han og Venstres Iselin Nybø høstet varm applaus etter hastemøtet i Oslo.

– Vi har pogramfestet elleve måneders studiestøtte. Selv om ikke heller vi kan gi noen garantier, skal vi ta dette med oss inn i forhandlingene som en av de viktigste sakene, sier Nybø.

BODDE I KOLLEKTIV

Både Nybø og Hareide kunne fortelle de fremmøtte studentene om helt andre tider da de studerte for henholdsvis 13 og 20 år siden, begge i Bergen.

– Jeg kunne kjøpe meg leilighet for studielånet. 50 kvadrat for 700.000-800.000 kroner, fortalte Nybø.

– Og jeg bodde i kollektiv i en enebolig i Sandviken og betalte 1250 kroner i måneden i husleie. Slik er det neppe i dag, smilte Hareide til latter fra salen.

– Det er et overveldende flertall på Stortinget for elleve måneders studiestøtte. Det er viktig for realisering av kunnskapssamfunnet at de ikke forhandler bort noe det er enighet om, men at stortingsflertallet vinner frem med den nødvendige økningen i studiestøtten, uttaler leder i NSO, Ola Magnussen Rydje til student.no.

FORNØYD

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Bjørn Kristian Danbolt sier til BA etter møtet at han syntes møtet var utrolig bra.

– Det viste oss tydelig at KrF og Venstre er to partier som virkelig kjemper studentens sak. Som også Knut Arild Hareide sa, en økning i studiestøtten er nødvendig for at kunnskapssamfunnet skal bli realisert. Dette er tvingende nødvendig dersom regjeringen skal oppnå sine målsetninger, mener Danbolt.

Også leder for Velferdstinget i Bergen, Anna Gjertsen er fornøyd med dagens møte.

– Det var viktig å få samlet alle studentlederne. At vi var omkring 30 ledere og at både Venstre og KrF prioriterer å komme, viser hvor viktig saken er. Dette er ikke noe vi gjør for oss selv, men en kamp vi kjemper for de som kommer etter oss. Vi skal jobbe hardt for den muligheten vi har fått nå, sier Gjertsen til BA.

Artikkeltags