Gå til sidens hovedinnhold

Klar melding til elever og foreldre: – Gjør dere klare til storstreik

Artikkelen er over 7 år gammel

Leder i Utdanningsforbundet i Bergen ber foreldre og elever forberede seg på stengte dører til skolestart.

– Det er foreløpig ingenting som tyder på at det nærmer seg noen løsning med KS (Kommunenes Sentralforbund). Vi er innstilt på storstreik, sier Bjarne Mohn Olsvold, leder i Utdanningsforbundet i Bergen.

Fra 18. august står alt fra barnehagebarn til skoleelever og studenter ved høyere utdanningsinstitusjoner i fare for å møte stengte dører ved landets skoler.

FRUSTRERTE LÆRERE

1. juli tok Utdanningsforbundet ut 33 medlemmer ved Rothaugen skole i streik da 73 prosent av lærerne i KS-tariffområdet stemte nei til den fremforhandlede tariffavtalen.

Det er først og fremst uenigheten om lærernes arbeidstidsavtale som førte til streik. Lærerne mener den legger opp til en uakseptabel detaljstyring av norske lærere.

Lærerne ved Rothaugen skole er nå inne i sin fjerde uke i streik, og det ligger an til å bli en opptrapping ved skolestart.

– Frustrasjonen er til å ta og føle på. Vi hadde forventet at KS gjorde mer for å prøve å unngå en streik, sier tillitsvalgt ved Rothaugen, Roar Ulvestad.

Han mener det var et riktig valg å gå ut i streik.

– Folk er veldig engasjerte i forhold til det med arbeidstid. Streikevilje er større enn noensinne før, forteller Ulvestad.

LES MER OM DEN MULIGE LÆRERSTEIKEN HER

Mandag møtte Utdanningsforbundet og KS hos Meklingsmannen, men skolestreiken bli neppe avblåst av den grunn. Innen en måned etter at en mekling avsluttes, er nemlig partene lovpålagt å møte hos meklingsmannen. Møtet er hjemlet i Arbeidstvistloven.

FÅR BESKJED OM STREIK FIRE DAGER FØR

– Vi har ikke fått noen signaler på at partene nærmer seg noen løsning. KS har også kommet noen utspill i løpet av sommeren som vi reagerer sterkt på, sier Mohn Olsvold.

Han sikter til en kronikk av KS' Per Kristian Sundnes' i VG. Her skriver han blant annet at «lærerne har påført KS en streik».

– Jeg er selvsagt ikke enig i påstanden om at lærerne har skyld i streiken. Det er helt opplagt at det er de angrepene KS har kommet med mot lærerne som har ført til denne situasjonen. Ikke bare det om arbeidstid, dette er en tillitskrise som har opparbeidet seg over lang tid, mener Mohn Olsvold.

Fra 11. august vil lærerne ved Rothaugen stå streikevakt ved skolen. Skolens ledelse er foreløpig ikke tatt ut i streik.

Etter lovverket kan organisasjonene vente til fire dager før streiken med å opplyse hvem som skal tas ut. Det innebærer at foreldre først fire dager før skolestart kan regne med å få vite om skolen til deres barn vil bli rammet.

KS MENER MØTET VAR KONSTRUKTIVT

– Det er ikke avtalt noe nytt møte, men dagens meklingsmøte var nyttig, mener avdelingsleder Hege Mygland ved forhandlingsavdelingen i KS.

Kommunenes Sentralforbund (KS) vil ikke si noe særlig om gårsdagens lovpålagte meklingsmøte med Utdanningsforbundet.

– Forhandlingene er taushetsbelagte. Derfor vil ikke jeg si noe om hva som ble sagt, sier Mygland.

– Er dere nærmere en løsning?

– Det er altfor tidlig å si noe om. Det jeg kan si er at møtet med Utdanningsforbudet var konstruktivt, sier Mygland.

Områdedirektør Per Kristian Sundnes i KS var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

Riksmekler Nils Dalseide sier at han har god kontakt med partene, men kan ikke si noe om innholdet i gårsdagens møte.

– Det er føreløpig ikke bestemt dato for nytt møte, sier han.

Kommentarer til denne saken