Klarsynt: – Dette blir bra!

Elisabeth Gallefoss er klarsynt og lager bilder som folk mener er helbredende. Hun tror Bryggen vil bli en stille, fredelig og positiv oase.

Elisabeth Gallefoss er klarsynt og lager bilder som folk mener er helbredende. Hun tror Bryggen vil bli en stille, fredelig og positiv oase. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– At Bryggen blir et herlig sted uten biler, busser og Bybanen, det trenger du ikke å være klarsynt for å se.

DEL

Det sier klarsynte Elisabeth Gallefoss på Bryggen. Hun maler også bilder som mange mener virker helbredende.

Ingen av bildene hun har malt viser noen bybane, etter det vi kan bedømme.

BA er på Bryggen for å høre hva folk der mener, nå som det er klart at Bybanen ikke vil gå der. Vi blir umiddelbart shanghaiet inn i Gallefoss’ galleri av venninnen Grethe Natland, som sto utenfor og trakk luft.

–Spør Gallefoss om dette. Hun er klarsynt. Kjenner du energiene, spør Natland.

–Nei?

–Mange kommer til galleriet hennes for å bare være der og de føler seg bedre etterpå, sier Natland og føyer til at utstillingen åpner i helgen.

Gallefoss er en av mange næringsdrivende på Bryggen. Husleien i området er lav.

Langs Bryggen hustrer folk forbi i novemberregnet. Støyen fra bilene og bussene gjør at man må heve røsten.

– Dette vil bli en positiv, stille og fredelig oase som alle i Bergen vil strømme til, sier Gallefoss og peker utover Bryggen.

– Ser du fremover i tid nå?

– Nei, jeg er ikke koblet på. Men som sagt, dette trenger man ikke å være klarsynt for å se.

PÅ JAKT ETTER VIMPEL

Kristian G. Kvamme venter utenfor Schjøtt-huset. Han skal ha en ny vimpel til landstedet sitt. På den stengte butikkdøren henger en lapp: «Tilbake om fem minutter».

Ingen vet når lappen ble hengt opp.

Kvamme er tålmodig, og øynene hans stråler når han ser for seg en trafikkfri Bryggen.

–Her er det mange muligheter, men man kan ikke bare ha uterestauranter her nede. Egentlig er det forunderlig at Bryggen ikke er stengt for trafikk tidligere, dette har jo man diskutert i et titalls år. Men ting tar tid inne i det der bystyret, sier Kvamme.

Inne på Baker Brun kommer Michelle Daae (20) løpende mot disken når fotografen utløser et kling i dørbjellen. Kafeen er tom.

–Hvor mange som har vært her i dag? 15, kanskje? Det er ikke så mange her på denne tiden av året.

–Hvem kommer hit, da?

– Litt turister, og noen eldre. Det er masse folk her om sommeren og like oppunder jul når folk kommer for å kjøpe bakverk.

–Hvordan tror du Bryggen vil bli helt uten trafikk?

–Den ser jo ikke så veldig bra ut med alle bussene og bilene som går forbi nå, så jeg synes det er det beste. Jeg synes det er viktig at det ser bra ut, når det er et kultursted, sier Daae.

EN DANSKE

Langs Bryggen er det et busstopp og en taxiholdeplass i dag. Tine Grüner Larsen står og venter på ett av stoppene. Hun legger press på BA ved å varsle oss om at hun vil hoppe på den første bussen som kommer.

–Jeg mener at Bryggen blir veldig fin hvis den blir bilfri, spørsmålet er om det er noe vi kan tro på, sier hun.

Det er mye trafikk ved busstoppet. Larsen er dansk, og BA tror i all støyen at hun sier at «dessuten bråker Bybanen mer enn bilene og bussene».

–Er du koko?

–Hva? Jeg? Nei! Du misforsto! Jeg sier at Bybanen ikke bråker slik som bilene, og at det ville være bedre om den gikk her enn biler og busser! Men hvis biler og busser forsvinner, er det greit at Bybanen går i tunnel, svarer hun etter å ha lurt på om journalister har lov å stille slike spørsmål.

–Du er søsteren til Mikkel Grüner (tidligere BA-spaltist), ikke sant?

–Ja, det stemmer.

–Da har jeg lov.

LANG TUR FRA LAKSEVÅG

Med fire personer i bredden, vandrer tre generasjoner med hodet hevet høyt i regnværet mot sentrum. Slekten blir fort enig om at det er Inger Elin Johanessen som skal føre ordet.

–Jeg så det flotte bildet i avisen...

–Det som Peter Frølich fikk laget?

–Ja, det! Jeg er helt sikker på at slik kan det bli her på Bryggen når biler, busser og Bybanen ikke er her. Da blir det et yrende liv, se nå bare på den fantastiske utsikten det er herfra, sier hun.

–Hvor bor dere?

–På Laksevåg. Og jeg går hit ofte.

–Helt hit?

–Helt hit? Bah. Det tar 51 minutter, det er ingenting.

Artikkeltags