Komikere sammenligner Stoltenberg med Breivik

Slik er bergenskomikernes kommentar til Jens Stoltenbergs asylpolitikk.

Slik er bergenskomikernes kommentar til Jens Stoltenbergs asylpolitikk. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

– Vi har aldri før fått så mye kjeft, sier redaktøren for NRK-aktuelle 5080.no.

DEL

Det satiriske nettstedet 5080.no publiserte mandag kveld en artikkel med overskriften: Stoltenberg angrer ikke utsending av asylbarn: – Var grusomt, men nødvendig

I saken blir Jens Stoltenberg spurt om han forstår hva han har gjort når han nekter asylbarna amnesti. «Statsministeren» svarer i et fiktivt sitat:

– Ja, jeg synes det er grusomt, men nødvendig.

5080.no har også «intervjuet» en oppdiktet psykiater, som blant annet har følgende å si om Stoltenbergs psyke:

– Om han er tilregnelig, er for tidlig å si, men det er helt klart at han er blottet for normal empati.

UFYSELIG ELLER GOD SATIRE?

Humorartikkelen har skapt til dels sterke reaksjoner i kommentarfeltet under saken, samt på Facebook og Twitter.

«Litt ufyselig, faktisk», skriver én leser.

«Over streken, og det sa nok magefølelsen deres idet dere trykket «publiser», istemmer en annen, mens andre liker humoren:

«God satire både på dekningen av rettssaken og en (sinns)syk praksis mht asylbarna», skriver en leser på Facebook.

– FORVENTET IKKE NOE LATTERBRØL

– Det er tydeligvis en sak som splitter sitt publikum, som enhver god sak skal gjøre. Jeg tror aldri vi har fått så mye kjeft før, men heller ikke så mye ros, sier Markus Gaupås Johansen, redaktør for 5080.no til BA.no.

Johansen sier han og makker Sturle Vik Pedersen alltid har en mening om sakene de tar opp på nettsiden.

– Når en vits ikke funker, er det ofte fordi den er utydelig og ikke tar ordentlig stilling. Det gjelder også når man forteller om hvem som er dummest av svensker, dansker og nordmenn.

– Hva var det viktigste nå, å være morsom eller å ta stilling?

– Jeg må innrømme at vi ikke forventet noe latterbrøl. Men noen ganger er det gøy om latteren blir sittende fast i halsen. For det bør den av og til gjøre i sånne saker, sier Johansen.

– SAMME LOGIKK

Hvordan de kom på å sammenligne Stoltenbergs holdning til asylbarna med Breiviks uttalelser om terrorofrene, forklarer Johansen slik:

– Vi satt og leste om Stoltenberg sin argumentasjon rundt asylbarna. Det slo oss at statsministeren bruker samme logikk som Breivik når han forsvarer sine handlinger. Det er rasjonelt og følelsesløst, og han mener det er det beste for alle på lang sikt, sier Markus G. Johansen i 5080.no til BA.no.

– Men det er viktig å si at vi selvsagt ikke mener Stoltenberg og Breivik er like ondskapsfulle. Det er måten å tenke og argumentere på som er lik, mener han.

– LITT STOLTE

Mandagens artikkel er langt fra første gangen guttene fra Eidsvåg spøker med 22. juli. Fra før har de dratt inn både Carl I. Hagen og Siv Jensen i lignende saker.

– Rett etter 22. juli føltes det veldig vanskelig å skulle tøyse. Men vi ville gjøre det siden vi på en måte engasjerer oss i debatter hver dag. Og når det virkelig var viktig å engasjere seg, følte vi det ville være feil å bare være tause. Så da skrev vi en sak som vi ville skulle være trøstende: «5080 om 80 år: Fremdeles ingen med på Anders Behring Breiviks revolusjon». Da var det helt udelt positive reaksjoner. Akkurat det er vi litt stolte av at vi fikk til.

SNART PÅ TV

5080.no har eksistert siden 2008. Navnet spiller på det gamle postnummeret til Eidsvåg i Bergen.

Til høsten blir guttene bak nettstedet å se på NRK3 i programmet «5080 Nyhetskanalen».

– Vi har første innspillingdag nå i dag. Det er spennende å ha et skikkelig apparat rundt oss. Vi kan be om en poffbombe, og så får vi tre ulike forslag. Og så kan vi si «neeei? den var ikke bra nok». Og da må de lage en ny til neste dag, forteller Johansen.

Artikkeltags