Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Arent Kragh. Neshe Lie. Atle Fasteland. Robert Monsen. Kenneth Stien. Sier navnene deg noe særlig? Kanskje ikke.
Men det er disse som må bære store deler av ansvaret for situasjonen i Høyre i dag.
Tre av dem er ledere i bydelsforeninger i Bergen Høyre. Kenneth Stien er selve lederen i lokallaget.
Robert Monsen var en kuriøs skikkelse som tidligere var styreformannen i Idar Vollviks investeringsselskap, som så at Vollvik spilte vekk over en milliard kroner på børsen.
Deretter har Monsen profilert seg som en skarp kritiker av kommunal ineffektivitet og dårlig business-ånd i rådhuset.
Interne basketak
Disse Høyre-folkene har vært sentrale i basketakene i Høyre, kampen som endte med at Martin Smith-Sivertsen vant makten i eget parti i fjor høst.
Smith-Sivertsen vippet ut byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen for snart ett år siden.
Bakgrunnen var bråket om Bybanen, som splittet partiet etter at Monica Mæland forlot Bergen.
Men i fjor lå de likevel godt an. I oktober 2014 tenkte mange, inkludert jeg, at i Martin Smith-Sivertsen hadde Høyre funnet byrådslederen i Bergen for de kommende fem årene – minst.
For ett år siden skulle nemlig valget i høst være plankekjøring. Den gang cruiset Høyre høyt på målingene. Oppslutningen var på 33,5 prosent. Dette til tross for at det interne bybanebråket hadde vart i et par år.
Argumentene for et skifte av byrådsleder var greie nok. Smith-Sivertsen skulle være et friskt pust for partiet, en flink fyr som ikke kunne forbindes med verken bybanebråk, byrådskrise eller rot med eiendomsskatt.
Han lovet også å være en mer «lyttende leder» enn de to foregående kvinnene.
Men det har gått helt annerledes enn de fleste så for seg. Allerede i februar i år var Høyre nede i 25,6 prosents oppslutning i Bergen, på BAs måling. Fra da av har det bare gått nedover.
Kritikken fra Friele
Herman Friele har anklaget Høyre for en dårlig valgkamp i Bergen. Den har vært uten plan, mener han. I BA klaget han over at ingen hadde ringt ham og bedt om donasjoner.
Friele sa videre i Dagens Næringsliv at for mange av byens borgerlige politikere er for individualistiske. I går rykket den tidligere borgermesteren inn en annonse i Bergens Tidende, med et helsides bilde av seg selv.
Om selvinnsikten ikke er på topp, er Frieles analyse av Bergen Høyre ikke helt feil.
Interne problemer
Internt strides folk i partiet fremdeles, men i valgkampen har det ikke vært et Høyre med kranglende figurer og utspill i hytt og pine.
Tvert om har de vært dørgende kjedelige.
Om fotfolket har banket på dører, har profiler som Dag Skansen, Hilde Onarheim og Henning Warloe vært nesten totalt fraværende. Sitatmaskinen Warloe var med, med sin lille hund, i en kuriøs liten sak i BA om en hundegård i Nygårdsparken. Der har du hans mediale bidrag.
Målinger viser også at oppslutningen rundt Smith-Sivertsen som byrådsleder ikke har økt noe særlig, verken i Høyre eller hos dem han vil samarbeide med i løpet av de siste ni månedene.
Ideene og utspillene fra den kanten har enten vært fraværende eller gamle – det vil si uinteressante sett fra medienes nyhetsperspektiv.
Oppvask uansett
Mange har nok lurt på hva Høyre og Smith-Sivertsen egentlig vil med Bergen. Trygg styring og hjerte for Bergen er for å si det mildt dristig å gå til valg på, etter flere år med rot, bybanebråk, overskridelser og politiske kriser.
Kanskje Høyre hadde en plan om å bruke Trude Drevland veldig aktivt. En dårlig plan, enn så lenge det den vanvittige cruisesaken henger over henne. Nå mener flere i partiet sågar at Høyre burde fått henne til å trekke seg fra både listen og valgkampen på et tidlig stadium. Etterpåklokskap er lett.
Kritikerne i partiet, som fikk viljen sin i fjor, kan nå se resultatet av sitt arbeid. Da denne kommentaren gikk i trykken var oppslutningen på 22,4 prosent. Mange vil sikkert mene at de bør ta seg en titt i speilet, men det tror jeg er litt mye å håpe på.
Nå blir det oppvask, sikkert et par politiske mord, og mye ståhei i god gammel Bergen Høyre-stil i lang tid fremover. Noe annet vil i alle fall være svært overraskende. Når det kommer til Martin Smith-Sivertsen, bør flere enn meg ha medfølelse med ham i dag.
Men han været muligheten for makt. Kom, så og tapte.