– Vi kommer til å sende ut et varsel om pålegg i løpet av dagen, sier seksjonssjef for etat for byggesaker i Bergen Kommune, Petter Wiberg.

Kommunen mener fargevalget er i strid med reguleringsplanen og de forskrifter som gjelder det historiske strøkets karakter.

– Vi ser at dette ikke er en utforming som harmonerer i den aktuelle bebyggelsen, forklarer Wiberg.

– Men har man ikke lov til å male sitt eget hus slik man ønsker?

– Jo, men innenfor de rammer som gjelder, og i denne saken mener vi huseieren har gått utover de begrensningene, sier byggesakssjefen.

Han legger til at kommunen skal være behjelpelig i prosessen. Blant annet vil byantikvaren være tilgjengelig for veiledning i valg av farge.

– I den store sammenheng er dette en liten sak for oss, så vi håper å kunne bruke så liten tid på dette som mulig, sier Wiberg til BA.

VIL KLAGE

Henny Arling hadde ennå ikke mottatt varselet da BA snakket med henne torsdag formiddag.

– Ja, jeg får jo se på det, men jeg kommer til å klage, sier hun.

Hun har lite forståelse for begrunnelsen til Wiberg.

– Det var ikke vanlig før i tiden at alt var hvitt heller. Jeg har liten tro på at noen snur seg i graven fordi det nå er kommet litt farge i strøket, sier Arling.

At byantikvaren vil være tilgjengelig for henne til hjelp av fargevalg synes hun er unødvendig.

– Det er fint det, men jeg trenger ikke hjelp til å finne farger. Èn ting er i hvert fall sikkert. Mitt hus kommer aldri til å være hvitt igjen, slår hun fast.

SKAPTE REAKSJONER

Etter at naboer mandag våknet opp til et hus i kraftig rosa farge har reaksjonene ikke latt vente på seg.

– Det har vært mye respons. Mange naboer synes ikke noe om det, men jeg har også fått positive tilbakemeldinger, sier huseier Henny Arling, som også eier butikken Witchy Bitchy Spot ved Nikolaikirkeallmenningen.

Arling er ikke overrasket over at enkelte ikke likte synet som møtte dem.

– Slik er det alltid når man gjør store forandringer. Det vil alltid være noen som ikke liker det, sier hun.

Leder for Stølestrøkenes velforening Frode Sjursen, sier de langt i fra er positive til endringen.

Han mener det hele vitner om dårlig dømmekraft og lite hensyn til naboene.

– At hvitt er kjedelig kan så være, men når fargen blir så skjærende som dette, påvirker det andre i stor grad. De nærmeste naboene får jo nå et rosa gjennskinn i stuen sin og interiør, forklarer han.

Nå får han altså støtte fra kommunen.

IKKE BARE NEGATIVT

Selv om enkelte ikke var videre begeistret for rosasjokket, er det naboer som synes det hele er et friskt pust i den ellers så ensfargede kroken av byen.

– Det er kult. Et friskt pust i nabolaget, sa Maria Vignal til BA onsdag. Hun driver Armadillo Bikes i Steinkjellergaten.

– Hadde vi eid huset vi disponerer, hadde vi gjort noe lignende. Jeg håper det Henny har gjort nå har brutt noen barrierer og inspirerer andre, sier hun.