Komponerer på kjøkkenet

Torhild Sivertsen skal holde matkurs denne høsten. Tomboy-sangerinnen fra Askøy sier matlaging er litt som å komponere.

Torhild Sivertsen skal holde matkurs denne høsten. Tomboy-sangerinnen fra Askøy sier matlaging er litt som å komponere. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er et privilegium å være med å rive ned gjerdet rundt kjøkkenet, sier matentusiast Torhild Sivertsen.

DEL

Stedet er Urdihuset, den hvite perlen som lyser opp langs veien i Michael Krohns gate. Over grusen på baksiden av huset kommer Torhild Sivertsen spaserende. Kjent for de fleste fra 1980-talls gruppen Tomboy, de senere årene fra deltakelse i programmer som «Det store korslaget» og «4-stjernes middag»:

– Å, hei! Bare gå inn på kjøkkenet, det er der vi skal være, smiler hun til hilsen og forsvinner inn i husets indre gemakker.

GODSAKER

Men snart materialiserer hun seg på kjøkkenet igjen. Pakker ivrig ut alle godsakene hun har med seg. Her skal det kokkeleres, i forkant av matkursene Sivertsen skal holde på Urdihuset i oktober.

Men ikke tro at det bare er å pakke kokkekniven og ta 13-bussen til Gyldenpris. For det er kun Sivertsen som svinger seg over grytene her. Det er faktisk bare én komfyr på kjøkkenet.

– Ja, det er rett og slett ikke plass til at flere skal lage mat her. Så mine matkurs er en blanding mellom kosekveld og foredrag, sier Sivertsen, mens hun kjapt og kyndig får to feite andelår i ovnen på 170 grader.

– Da står folk benket rundt her, mens jeg lager mat. Noen kjenner gjerne hverandre, og så blir man kjent med nye i løpet av kvelden.

VIL AVSNOBBE

Sivertsen vil avmystifisere og avsnobbe det å lage mat. For henne handler det om matglede, det å samle gode mennesker rundt seg og nyte livet.

– På kjøkkenet føler jeg meg levende og skapende. Det er som å komponere, sier hun.

Og du trenger heller ikke å gå i utstyrsfellen for å kunne skape god mat:

– Har du gode kniver, rivjern og en skibrenner, er mye gjort. Og har du en foodprocessor i tillegg, er jo lykken komplett, spøker Sivertsen.

GLAD I Å LAGE MAT

Til daglig jobber Sivertsen i cateringfirmaet Catecom på Askøy.

Dette firmaet leverer maten når det er arrangementer på Urdihuset, og det var gjennom denne jobben hun ble kjent med husets eier, Janne Gullaksen. Snart var et samarbeid i gang, Sivertsen med matkurs og Gullaksen med malekurs.

– Folk blir så fascinert av Torhild at vi får dem nesten ikke ut av kjøkkenet, ler Gullaksen.

– Men hvor kommer matinteressen din fra?

Sivertsen smiler mens hun skrur opp gassen på komfyren.

– Den har jeg hatt siden jeg var liten. Min mor var hjemmeværende og lagde all mat fra grunnen av. Selv syntes jeg det var kjekkere å se på Ingrid Espelid Hovig enn barne-TV, forteller Sivertsen om barndommen.

Da var fisk fast takst på menyen, tre ganger i uken.

– Jeg var ikke så fornøyd da, men gjett om jeg er glad for at jeg har lært meg å like fisk i dag, ler hun.

LAKSETARTAR

Også fisk er på dagens meny: Raskt og kyndig snitter Sivertsen opp et stykke salmalaks.

– Nå skal jeg lage yndlingsforretten til meg og min mann, sier hun mens feite, lekre laksebiter blir smaksatt med pepperrot, salt, pepper og en skvis med frisk lime.

– Jeg blir aldri ferdig med rettene mine, de utvikler seg hele tiden, sier Sivertsen mens hun rasper opp rå rødbeter som skal bli garnityr til laksetartaren.

– Mange mener at du ikke kan spise rødbeten rå, men det går helt fint. Den smaker friskt og syrlig, konstaterer Sivertsen, mens hun hakker opp en kvist med dill som blandes med rødbetene.

ROSEMALT KOKKEKNIV

Forretten blir dandert på et fat med tre skåler, og er klar for konsumering når fotografen har foreviget retten.

Sivertsen svinger sin rosemalte kokkekniv med kyndig hånd.

– Kniver er et viktig redskap, selv bruker jeg Øyokniver fra Geilo. De er lette å holde skarpe, konstaterer hun og sier hun legger vekt på å lære fra seg korrekt knivbruk når hun holder matkurs.

– Det er et viktig håndverk å lære seg å traktere en kniv, sier Sivertsen, mens hun går i gang med det som skal bli dagens hovedrett.

– Nå skal jeg lage en bygotti, som er en norsk versjon av risotto.

RETTEN FRA HELVETE

Fans av TV-serien «Hell’s Kitchen» har kanskje fått med seg at risotto er en av rettene kokken Gordon Ramsay sjelden er fornøyd med.

– Det er ikke uten grunn at risotto kalles «retten fra helvete». Etter 18 minutter begynner risen å svelle, så hvis ikke du tar den på akkurat riktig tid, får du en kompakt risotto, og ikke klissete slik den skal være.

Hvis du derimot bruker byggryn som Sivertsen benytter seg av i denne retten, har du mye større sjanse for å lykkes.

– Byggryn sveller ikke etter 18 minutter, så her har du tid til å ta deg et ekstra glass vin og bare kose deg, ler Sivertsen.

VÆR LITT VÅGAL

Mens bygottien godgjør seg i pannen, fylles kjøkkenet av fristende dufter.

– Mange er så redde for å ta sjanser på kjøkkenet. Jeg vil gjerne få folk til å være litt vågale, og viktigst av alt: Smak på maten, sier Sivertsen.

– Oppskrifter er bare veiledende, du er nødt til å smake underveis for å kunne se om det blir riktig.

Bygottien, som består av byggryn, søtpoteter, løk, eple og en god håndfull parmesan, er ferdig. Sivertsen fisker andelårene ut fra ovnen og steker dem ferdig i pannen, i en blanding av olje og smør. På denne måten blir skinnet skikkelig crispy, og snart har hun dandert retten på fatet.

GOD VEGETARRETT

– Dette er en skikkelig koserett, som er enkel å lage og kan lages til mange. Sløyfer du anden, har du dessuten en god vegetarrett, sier Sivertsen, og avslører at dette er noe hun gjerne kunne laget til selskap hjemme.

Men selv om en har aldri så mye matglede og evne til å lage de mest fancy retter: Av og til er det helt enkle også det aller beste.

– Av og til blir jeg så påleggslei, at det beste jeg kan få er en ristet skive med brød og Kvitseidsmør. Og en kopp te.

Artikkeltags