- Kongefamiliens favorittfiskemat

Hoffreporter og eksil-bergenser, Kjell Arne Totland, tar seg alltid en tur innom Søstrene Hagelin når han er i Bergen. Han vet at kongefamilien også setter pris på de bergenske fiskeprodukter.

Hoffreporter og eksil-bergenser, Kjell Arne Totland, tar seg alltid en tur innom Søstrene Hagelin når han er i Bergen. Han vet at kongefamilien også setter pris på de bergenske fiskeprodukter. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Norges fremste kongereporter, Kjell Arne, melder om at selv kongefamilien kommer til å savne Madam Bergen og Søstrene Hagelin.

DEL

Kong Olav elsket Søstrene Hagelin, og dronning Sonja er en stor fan. – Bergensk fiskemat er helt konge, fastslår Norges fremste hoffreporter, Kjell Arne Totland.

Med forferdelse har den utvandrede bergenseren og Se og Hør-journalisten fått med seg at fiskematen fra Søstrene Hagelin og Madam Bergen står i fare for å forsvinne.

– Slik jeg ser det, forsvinner i tilfelle også en tradisjonsrik institusjon i vår kjære by – og noe av det jeg assosierer mest med Bergen, sier Totland til BA.

Etter at nyheten om avviklingen av fiskematproduksjonen ble kjent i forrige uke, har det vært massive reaksjoner. Facebook-aksjoner, leserinnlegg og kjendisuttalelser har overstrømmet mediene.

PAKKEVIS: Nå viser det seg at også de kongelige trolig kommer til å savne tapet av fiskekaker, puddinger, gratenger og andre fiskeprodukter fra Bergen.

– Det er blitt meg fortalt at kong Olav elsket Søstrene Hagelins fiskemat og fikk den sendt i store pakker til Gamlehaugen. Det samme gjelder vår kongefamilie i dag. Dronning Sonja skal være en stor fan – og kronprins Haakon ble jo nærmest halvt bergenser da han bodde på Gamlehaugen i en lang periode, sier Totland.

Hver gang når den profilerte reporteren er i fødebyen må han innom Søstrene Hagelin eller Madam Bergen, noen ganger begge steder samme dag.

– Når besøket strekker seg over flere dager, spiser jeg ofte hos Hagelin hver eneste dag – og jeg har alltid bergensk fiskemat med meg i bagasjen tilbake til Oslo, sier Totland.

Når han har familien på besøk, serverer han fiskeboller fra Søstrene Hagelin med hvit saus på gammeldags vis, slik hans mor gjorde.

RITUALE: Sansen for Søstrene Hagelins fiskemat fikk han allerede som guttunge – og da han siden gikk på skole og universitetet i sentrum, var en tur innom butikken et nesten daglig rituale. Og som reiseleder og byguide i hjembyen anbefalte han alltid delikatessene for turister som ville oppleve noe typisk bergensk – sammen med Fisketoget og Bryggen, Fløyen og Akvariet.

– Jeg forstår selvsagt at det må flere kunder til enn nostalgiske bergensere i eksil og andre tilhengere som er innom en gang i blant, men jeg opplever det nærmest som en liten tragedie at Bergen ikke skal kunne klare å ta vare på denne tradisjonsrike virksomheten, som til de grader assosieres med byen, fremholder Totland.

Nå håper hoffreporteren at bergenserne virkelig går mann av huse for å redde Søstrene Hagelin og Madam Bergen.

NB! En Facebook-gruppe som kjemper mot nedleggelsen vil aksjonere utenfor Søstrene Hagelin i Olavs Kyrres gate klokken 1200. Folk inviteres til å møte opp og støtte saken.

Artikkeltags