Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til den norske tronen. De to giftet seg 24. mai 2002 i Nidarosdomen.

Sammen har de barna Maud Angelica Behn, Leah Isadora Behn og Emma Tallulah Behn. Foreldrene vil ha delt omsorg, og barna fortsetter på sine skoler.

– Livet går ikke på skinner. Det har både Ari og jeg erfart. Men aller tydeligst blir det nå, når livet har gjort noen krumspring vi aldri hadde sett for oss. I disse dager går nemlig vi to fra hverandre. Vi avslutter ekteskapet, men forblir sammen i foreldreskapet, sier Märtha Louise i en pressemelding.

– Prøvd over lang tid

Prinsessen forteller at de to over lang tid har gjort et forsøk på å redde ekteskapet, men at de har vokst for langt fra hverandre til at dette er mulig. Hun sier videre at de ber om ro i en sårbar prosess.

– Det er usigelig trist for oss begge å oppdage at veien videre ikke går sammen på den måten den pleide. Vi har som så mange andre vokst fra hverandre – til steder vi ikke lenger møtes som vi gjorde før. Det er forferdelig å oppleve at det ikke er noe mer vi kan gjøre. At vi har prøvd alt over lang tid, og at vi likevel ikke kan møtes der vi gjorde før, gjør det umulig for oss å fortsette, sier prinsessen videre.

Blir i Lommedalen

Märtha Louise forteller videre at de vil bevare vennskapet. Prinsessen blir boende i Lommedalen, mens Ari Behn vil bosette seg i barnas nærområde, opplyser Kongehuset.

– Vi føler skyld fordi vi ikke lenger klarer å skape den trygge felleshavnen sammen som barna våre fortjener. Men vi håper og tror at vi skal klare å holde fast på vennskapet gjennom det som nå ligger foran oss.Vi ber om og håper at vi får ro i denne sårbare prosessen. Barna trenger tid til å fordøye, sørge og finne nytt fotfeste – hver og en for seg. Vi er bare mennesker vi òg, avslutter hun.

Totland: En trist dag

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, ønsker Märtha og Ari alt godt i tiden fremover.

– En veldig trist og ganske uventet melding fra Slottet i kveld, sier Totland til BA.

Han så det ikke komme, men forteller at han nylig stusset på ekteparets oppførsel:

– Da hele kongefamilien var samlet i Trondheim i anledning signingsjubileet 23. juni uteble Ari fra den offisielle familiefotograferingen på trappen til Stiftsgården og den etterfølgende hagefesten. Derfor ble han heller ikke med om bord i Kongeskipet etterpå. Der ble det sagt at han var dratt videre til «en jobb», men i ettertid kan jo dette nå tolkes annerledes, mener Totland.