Storfint besøk i Bergen

Torsdag var Kong Harald, islands president Guðni Th. Jóhannesson og hans kone Eliza Reid på offisielt statsbesøk i Bergen. Her sammen med UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Torsdag var Kong Harald, islands president Guðni Th. Jóhannesson og hans kone Eliza Reid på offisielt statsbesøk i Bergen. Her sammen med UiB-rektor Dag Rune Olsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Islands president og Kong Harald var Bergen rundt i snøværet torsdag.

DEL

Den våte snøen lavet ned fra himmelen i det Kong Harald, islands president Guðni Th. Jóhannesson og hans kone Eliza Reid ankom VilVite senteret.

– Det er akkurat som været hjemme, sa den islandske presidenten, før turen gikk inn på VilVite, hvor marin innovasjon sto på agendaen.

Se billedserie nederst i saken.

Merket makrell

På Norsk Havlaboratorium på Marineholmen fikk kongen, den islandske presidenten og hans kone omvisning i hallen, høre og se undervannslyd og -video og prøve seg på RFID-merking (radiofrekvens identifisering journ.anm.) av makrell.

– Det kan jo være at denne fisken havner i Island, forskningstekniker ved Havforskningsinstituttet, Eilert Hermansen til Guðni Th. Jóhannesson.

– Og makrellen er hjertelig velkommen til oss, svarte presidenten kjapt.

At marin innovasjon og makrell har vært noe av innholdet på timeplanen til statslederne i dag, er fordi denne næringen er viktig for begge de nordiske landene.

– Det har vært veldig artig. Det er ikke hver dag vi har får fintfolk på besøk, sier forskningstekniker Hermansen.

– Nei, det er ikke vanlig med verken konge- eller presidentbesøk her, legger kollega Jostein Røttingen til.

Islands president, Guðni Th. Jóhannesson, var fornøyd med at han fikk «arbeide» litt på Bryggen.

Islands president, Guðni Th. Jóhannesson, var fornøyd med at han fikk «arbeide» litt på Bryggen. Foto:

Første gang på 20 år

Det er det første islandske statsbesøket på 20 år i Norge, og presidenten og Eliza Reid har tidligere denne uken besøkt Oslo. Torsdag besøker president Jóhannesson Bergen. På programmet sto utnyttelse av havressurser og forskningssamarbeid. Presidenten holdt også foredrag på Universitetet i Bergen.

Sammen med Kong Harald besøkte de VilVite, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen. Torsdag ettermiddag er ordfører Marte Mjøs Persen vert under lunsjen i Håkonshallen, før turen går videre til Troldhaugen, hvor den islandske presidenten skal få høre musikk av Edvard Grieg.

Tirsdag og onsdag sto blant annet mottakelse på Slottsplassen, kransenedleggelse ved nasjonalmonumentet på Akershus festning og gallamiddag på slottet på programmet. Jóhannesson har også hatt møter på Stortinget og med statsminister Erna Solberg (H).

På Havforskningsinstituttet fikk statslederne blant annet høre om Merking og gjenfangst av makrell med RFID-teknologi.

På Havforskningsinstituttet fikk statslederne blant annet høre om Merking og gjenfangst av makrell med RFID-teknologi. Foto:

Målet for besøket har vært å befeste og videreutvikle de gode forbindelsene mellom Island og Norge, i tillegg står også de to landenes partnerskap i Norden og Europa sentralt, utvikling, forskning og innovasjon.

Så Bryggen fra innsiden

– Det er klart vi må vise frem det fineste vi har. Helt naturlig å invitere han hit, fortalte Islands konsul i Bergen, Kim Lingjærde, til BA før omvisningen.

Islands president Guðni Th. Jóhannesson og hans kone Eliza Reid fikk torsdag morgen en privat omvisning på Bryggen.

Jóhannesson fikk også være med inn en av rommene på Bryggen som restaureres. Det er en del av Prosjekt Bryggen ledes og finansieres av Riksantikvaren,

– Endelig får jeg også gjort noe!, sa presidenten i det han hugget i tømmerstokken.

Statsbesøket avsluttes i Bergen torsdag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken