Kongelige skilsmisserykter på Litteraturhuset

Programleder Kaspar Synnevåg, Henning Warloe, Axel Vindenes og Henrik Hylland Uhlving debatterte ryktene om kronprinsparet fredag kveld.

Programleder Kaspar Synnevåg, Henning Warloe, Axel Vindenes og Henrik Hylland Uhlving debatterte ryktene om kronprinsparet fredag kveld. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Søk bakover i tid viser at det første som ble skrevet i rykteflommen om Mette-Marit og kronprinsens angivelige skilsmisse, var forfattet av en kvinnelig jusstudent.

DEL

Sosiale medier er den nye tids sladderkanal. De siste to-tre ukene har et rykte om en forestående kongelig skilsmisse spredt seg om ild i tørt gress til tusenvis av brukere av sosiale medier.

Hvilke mekanismer er det som gjør at slike rykter går som en farsott i sosiale medier og hvorfor omtaler ikke dagspressen og seriøse medier ryktene?

Det var spørsmål som ble tatt opp i en debatt på Litteraturhuset i Bergen fredag kveld.

«Kvitter», opprinnelig laget som en podcast for venner, gikk live foran publikum på Litteraturhuset fredag kveld. Der satt programleder, filmskaper og tidligere BA-journalist Kaspar Synnevåg, BTs utviklingssjef Henrik Uhlving, tidligere stortingsmann Henning Warloe og rockemusiker Axel Vindenes på scenen.

– VIKTIG AT PRESSEN IKKE SPRER RYKTER

– Jeg er tilhenger av bekreftet informasjon og at nyhetsredaksjoner er tilbakeholdne. Bakgrunnen for denne debatten er ikke å viderebringe rykter, men å se på hvilke mekanismer som rører seg på Facebook og Twitter og som får halve Norge til å tro at Mette-Marit og kronprins Haakon snart skal skilles, sier Synnevåg til BA.

Han har selv skrevet flere artikler om sosiale medier og bloggere, og mener at slike kanaler uten Vær Varsom-plakater og pressens etiske regelverk, skaper grobunn for rykter og konspirasjonsteorier som vokser seg store.

Mange av landets redaksjoner har fått det samme tipset – BA har fått det flere hundre ganger fra ulike lesere – men redaktørene svarer at de ikke går ut med ubekreftet informasjon.

– Er norsk presse for redd kongehuset, er det derfor de ikke omtaler ryktene, undret Vindenes i debatten på Litteraturhuset.

LA UT BILDE AV SMILENDE PAR

Kongehuset har hittil avstått fra å kommentere saken. Onsdag la likevel Kronprinsparets fond ut et smilende bilde av kronprinsparet, hvor de holder godt rundt hverandre.

– Dette fremsto som et taktisk klokt valg og godt timet. Kongehuset har garantert fulgt med på det som har vært skrevet i sosiale medier, sa Uhlving.

I forkant av debatten ble det gjort undersøkelser for å finne ut hvordan skilsmisseryktet første gang oppsto. Dette var langt fra enkelt. Men den første meldingen om temaet de fanget opp på Twitter var fra 26. november.

FANT FREM TIL JUSSTUDENT

I en melding forteller en kvinnelig jusstudent at en bekjent «mener å sitte på info om at Mette-Marit og kronprinsen vil annonsere sin skilsmisse i morgen».

Ti dager er gått og dermed er det åpenbart intet hold i ryktet. Likevel fortsetter meldingen å leve sitt eget liv i sosiale medier og rundt lunsjbordene og på utesteder.

– Jeg har selv fått mange spørsmål om dette stemmer og om jeg vet noe, sier Synnevåg.

  • Hvordan tror du rykter starter? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under saken.

– Vi konfronterte henne med meldingen. Hun ble skeptisk, men ga uttrykk for at hun selv hadde lest det på Twitter. Det var hennes versjon, men vi har ikke klart å finne tidligere opplysninger om dette, legger han til.

TUSENVIS AV GOOGLE-SØK

På søkemotoren Google har antall søk etter kronprinsparet skutt i været de siste ukene. Folk ønsker åpenbart å få bekreftet om det er offisielle nyheter om tronarvingene, kom det frem i debatten.

Journalister skal også ha gjort egne undersøkelser for å få bekreftet eller avkreftet ryktene.

– Jeg har hørt at en profilert kommentator har spilt inn en kommentar på video i tilfelle det skulle stemme, sa Uhlving i debatten.

Eks-politiker Henning Warloe sier det er veldig vanskelig å forsvare seg mot slike rykter, spesielt for kjente mennesker. Han sier kongehuset ikke kan kommentere dette da det vil gi rykteflommen ny næring.

– Å forsvare seg mot rykter er nesten umulig. Kjente mennesker velger heller å tie dem ihjel, sa Warloe som beskrev norsk presse som «snill» sammenlignet med medier i andre land.

Programleder Synnevåg har selv en teori om hvorfor slike rykter tar helt av på tampen av året:

– Vi er midt i julebordsesongen og da kommer mange sammen for å snakke og sladre.

Artikkeltags