Kongeparet vil ha en folkelig feiring av sine 25 år på tronen, og har invitert til hagefest på Gamlehaugen.

Vil ta kongeselfie

– Da jeg fikk invitasjonen i posten ble jeg veldig overrasket. Jeg håper selvfølgelig å få tatt en selfie med kongen, sier 19-åringen, og ler.

Hun fant ut at den hvite kjolen hun hadde tenkt til å ha på seg var for kort for en kongelig fest.

– Jeg har kjøpt med ny kjole, så nå får vi bare håpe det ikke høljer ned, sier hun.

19-åringen har i flere år engasjert seg for å få ungdom i aktivitet. Hun har laget egne arrangement der målet har vært å inaktiv ungdom i aktivitet.

I Kaland idrettslag har hun de siste tre årene vært aktivitetsleder i åpen hall, samt trener i turngruppen. Denne uken har hun vært med som trener på fotballskole for barn.

Råd til kulturministeren

– Jeg ønsker å utdanne meg innen idrett, men først skal jeg et år i militæret. Jeg skal til Garnisonen i Sør-Varanger og jobbe som grensevakt mot Russland, sier Stokken Rott.

Engasjementet hennes har allerede blitt kjent utenfor Bergens grenser. I vinter var hun nominert til Ildsjelprisen.

Hun har også blitt plukket ut som en av 15 unge som har gitt råd til kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) angående ungdom og idrett.

De 300 gjestene er blitt plukket ut i samarbeid med den lokale Fylkesmannen og fylkets ordførere. Etter det BA kjenner til, er de utvalgte gjestene personer som har blitt positivt lagt merke til i sitt lokalmiljø.

Kongeparet ønsker at feiringen skal være folkelig, og at den skal nå ut til alle lag av folket, også geografisk. De ønsker særlig barn og unge skal ha en sentral rolle.

Skal holde tale

Også Pauline Kvåle (18 fra Jondal kommer på hagefesten.

– Det er en ære å bli invitert til hagefest med kongeparet. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg har blitt invitert, men tror kanskje det har noe med at jeg var med i landsfinalen i programmet Klassequizen på NRK.

– Hin dagen ringte ordføreren og spurte om jeg kunne tenke meg å holde en tale for kongeparet. Det skal jeg. Talen handle om fremtidshåpet for Norge. Jeg skal fortelle om hvor viktig engasjement for lokalsamfunnet er for at landet skal utvikle seg.

–Jeg er litt usikker på hva jeg skal ha på meg. Det blir enten bunad, eller så kjøper jeg meg en ny sommerkjole.

På gjestelisten står også Chiku Ali (58) fra Bergen.

– Jeg gleder meg veldig til å treffe kongeparet igjen. De er veldig hyggelige mennesker som jeg har vært så heldig å få hilse på flere ganger. Jeg husker spesielt da dronningen var på besøk ved det internasjonale kultursenteret i Bergen for 16 år siden. Jeg har også truffet dem i anledning Festspillene der jeg satt i styret i fire år. I anledning 25 års jubileet kommer jeg til å ta med meg en afrikansk tromme som gave.

LES OGSÅ:Kariann skal på fest med kongeparet, men hun aner ikke hvorfor hun er invitert

– Håpet mitt er å få treffe kronprinsesse Mette-Marit. Jeg er imponert over hennes engasjement for barn av hivsmittede mødre i Tanzania. Jeg er født og oppvokst i Tanzania så jeg vet hvor viktig hennes arbeid er.

– Kult med kongefest

Lars Morten Bruarøy (19) ble også overrasket over invitasjonen.

– Jeg vet ikke helt hvorfor jeg har blitt invitert, men jeg tror det har noe med at jeg har vært sjef i Dræggen buekorps. Jeg husker at han som var sjef i 2006 var med på en slottsmiddag.

– Det er kult å være på fest med kongeparet, men jeg kunne tenkt meg noen å prate med. Jeg kjenner ingen andre som skal. Jeg får henge litt med kongen, sier 19-åringen og ler.

Bruarøy har tenkt å ha på seg buekorpsuniformen.

– Jeg gleder meg. Hagefesten blir et fint minne jeg kan se tilbake på.

Lokal mat

– Det vil bli underholdning og servering av god mat. Vi har lagt stor vekt på lokale råvarer, både mat og drikke skal være kortreist. Det vil være med på å sette et særpreg på festen, sier assisterende kommunikasjonssjef ved det kongelig hoff, Sven Gj. Gjeruldsen til BA.

Både kongeparet og kronprinsparet vil være til stede og sirkulere blant gjestene, så muligheten for å hilse på dem personlig, er absolutt til stede.

Alle fylkets 33 ordførere kommer, med seg har de en håndfull «sambygdinger».

Ordfører Marte Mjøs Persen er vert for besøket ved Bryggen lørdag formiddag. Sammen med en rekke barn og unge skal hun vise frem aktiviteter og tradisjoner Bergen har å by på. Kongeskipet vil ankomme Bergen havn klokken 10.40. Klokken 11.00 vil de kongelige stige i land ved Shetlandsbryggen.

Besøket av kongeparet er årsaken til at Bergen sentrum blir stengt for trafikk lørdag fra klokken 09 til klokken 14.

25 år på tronen

I sommer reiser kong Harald og dronning Sonja på jubileumsreise med kongeskipet «Norge» i anledning sine 25 år på tronen.

Reisen startet i Tromsø 18. juni, og fortsetter deretter til Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Kongeparet og kronprinsparet går i land på Bryggen i formiddag for å ta del i byens folkefest for kongen og dronningen.

De skal så ta en vandring på Bryggen, før de på ettermiddagen er vertskap for 300 inviterte gjester.