Kraftig eksplosjon i Fredrikstad

Det var en svært ktaftig eksplosjon ved Mills-fabrikken i Fredrikstad mandag ettermiddag.

Det var en svært ktaftig eksplosjon ved Mills-fabrikken i Fredrikstad mandag ettermiddag. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mann bekreftet omkommet

DEL

En person er bekreftet omkommet og tre er skadd i gasseksplosjonen i Mills-fabrikken i Fredrikstad.

Eksplosjonen skjedde i et propananlegg tilknyttet Mills Fabrikker i byen. Det er meldt om store materielle skader på selve fabrikkbygningen og nærliggende bygninger.

Den første meldingen om eksplosjonen kom klokken 16.16, og det ble slått katastrofealarm hos nødetatene og helsevesen i fylket. Redningsmannskaper og spesialhunder søkte mandag ettermiddag og kveld gjennom bygningen etter eventuelle personer der inne, men politiet tror ikke det er skadde eller omkomne der.

Operasjonsleder Terje Marstad i Østfold politidistrikt sier til TV 2 at politiet nå er over i en fase hvor det skal begynne å finne ut av hva som egentlig har skjedd.

– Nå begynner vi snart å mene å ha kontroll på at vi ikke savner noen, og vi har kontroll på de skadde og en omkommet, sier Marstad.

OMKRING 20 PÅ JOBB

Han legger til at det er litt tidlig å slå fast at det ikke er flere skadde, men at politiet har all grunn til å tro at ingen flere personer ble fysisk rammet av eksplosjonen.

Om lag 20-25 personer var på jobb i fabrikken da det smalt. En kvinnelig Mills-ansatt ble lettere skadd i eksplosjonen. Selskapet har sendt folk til fabrikken for å ta hånd om de ansatte.

Østfold politidistrikt har bedt om bistand fra bombegruppa ved Oslo politidistrikt. Mandag kveld pågår det teknisk og taktisk etterforskning på stedet.

Det er ikke lenger eksplosjonsfare i området, ifølge brannvesenet, men politiet har opprettet en sikkerhetssone rundt fabrikken.

Hovedredningssentralen Sør-Norge sendte et Sea King redningshelikopter til Fredrikstad for å frakte ut eventuelle skadde, men det ble kalt tilbake like etter klokken 18.30.

– Meldingen vi fikk fra AMK var at flere kunne være omkommet og hardt skadd, sa redningsleder Ola Vaage til NTB kort tid etter eksplosjonen.

To av de skadde ble sendt til Sykehuset Østfold i Fredrikstad.

VEDLIKEHOLD AV TANK

Eksplosjonen skjedde sannsynligvis i forbindelse med tømming eller vedlikeholdsarbeid av en gasstank.

– Årsaken til ulykken og konsekvensene av den kjenner vi ikke til. Her og nå er vårt fokus å ta vare på dem som trenger det, sier administrerende direktør Tore Haugsdal i Mills.

Ifølge fabrikksjef Hilde Fløgstad ved Mills i Fredrikstad skjedde eksplosjonen da en gassbil var i ferd med å tømme og utføre service på en tank på området.

BETYDELIGE SKADER

Østfold politidistrikt fikk melding om eksplosjonen klokka 16.20, men den første meldingen om eksplosjonen kom til AMK klokka 16.16.

Et ambulansehelikopter landet ved fabrikken klokka 17.15, forteller István Tálos, som kom kjørende forbi eksplosjonsstedet kort tid etter at det smalt.

– Et stort området er sperret av rundt eksplosjonsstedet og det er betydelige skader på bygningene rundt. Blant annet er glassfasaden i en Biltema-forretning like ved helt knust. Også selve produksjonshallen til Mills ser ut til å ha fått betydelige skader, sier Tálos til NTB.

Han legger til at en ansamling lagertanker på utsiden ser ut til å være intakte, det samme gjelder en stor gasstank inne på området.

VOLDSOMT SMELL

Et vitne som var på Biltema-forretningen forteller om et voldsomt smell.

– Her ble hele glassfasaden blåst inn. Taket raste inn. Trær ligger over veien og sperrer inn- og utkjøring, sier Jan Erik Amundsen til Fredriksstad Blad sin nettutgave.

En av de ansatte i forretningen, Monica Nordahl, var på jobb da det smalt.

– Jeg følte at brystet mitt ble presset inn. Først trodde jeg det var noe som datt ned fra annen etasje. Det var masse glasskår. Vinduene ble blåst inn. Varene lå strødd. Det var et voldsomt trykk, jeg sto rett ved. Alle var sjokkerte. Jeg har fremdeles glassplinter på meg, sier Nordahl til Aftenposten.

FLERE HELIKOPTER I LUFTEN

BAs journalist Hermod Hove er på kurs i Fredrikstad, og merket eksplosjonen godt.

– Vi satt rundt 500 meter fra fabrikken. Først trodde vi det var en bombe. Vi kjente trykket skikkelig på kroppen, forteller han.

Politiet har satt opp sperring rundt 150 meter fra fabrikken.

– Det er flere legehelikopter i luften, og mye ambulansetrafikk, sa Hove i 17-tiden.

Artikkeltags