Gå til sidens hovedinnhold

Nå farges byen rosa

Artikkelen er over 5 år gammel

Rosa Sløyfe-aksjonen har i år fokus på arvelig brystkreft.

Aksjonen åpnes på Fløyen mellom klokken 17 og 19 lørdag, med blant annet foredrag og konsert med Razika.

Hele oktober vil lysene på Fløyen være farget rosa.

– I dag har vi åpning, og neste lørdag er det stor informasjonsdag på Torgallmenningen. I tillegg har vi representanter ute på kjøpesentre i byen som gir informasjon, og også mulighet til å støtte aksjonen, eksempelvis ved å kjøpe rosa sløyfe-produkter, sier distriktssjef Geir Vangsnes i Kreftforeningen til BA.

En bil med tilhenger starter i dag fra Hammerfest, og vil stanse ulike steder i hele Norge. Den vil være i Bergen neste lørdag.

– Tilhengeren er full av Rosa Sløyfe-produkter, og det vil også være mulig å kjenne på brystproteser for å kjenne hvordan ulike kuler i brystet kan kjennes ut, sier Vangsnes.

Arvelig brystkreft

Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år. Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammes, øke kunnskapen om brystkreft og å gi støtte til brystkreftforskning og andre brystkreftprosjekter.

Aksjonen er i regi av Brystkreftforeningen og Kreftforeningen, og arrangeres for 18. gang i Norge.

I fjor var fokuset på å leve med uhelbredelig brystkreft, mens i år er det arvelig brystkreft som er i fokus.

Les også: Marte kjemper mot brystkreften, men trener beinhardt

Mellom 5 og 10% av brystkrefttilfellene i Norge skyldes arvelige genfeil, eller cirka 150 tilfeller i året.

3300 kvinner og et lite antall menn får brystkreft hvert år.

Kan forebygges

– Vårt håp er at flere som er bærere av slike genfeil skal vite det, og få hjelp. Det vil redde flere liv. Aktiv overvåkning eller forebyggende operasjon før man blir syk, reduserer risikoen for kreft og forbedrer prognosene dersom kreften rammer, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen i en pressemelding.

Arvelig brystkreft kan imidlertid forebygges.

Arvelig brystkreft

I Norge anbefales kvinner å ta kontakt med sin fastlege for henvisning til genetisk veiledning dersom de har:
* En nær slektning som fikk brystkreft før hun fylte 50 år, eller en med eggstokkreft – uansett alder.
* To nære slektninger på mors- eller farssiden med brystkreft, som i gjennomsnitt var under 55 år på diagnosetidspunktet.
* Tre nære slektninger på mors- eller farssiden med brystkreft, uansett alder.

Det er også klare retningslinjer for hvem som tilbys gentest i forbindelse med kreftdiagnosen. Hensikten er å identifisere pasienter med arvelig kreft for å forebygge ny kreftsykdom, men også å forebygge kreft hos ev. slektninger. Arvelig brystkreft krever tilpasset behandling.

– Første steg er kjennskap til krefttilfellene i slekten din. Mistanke om arvelig brystkreft oppstår når flere nære slektninger, som besteforeldre, foreldre og søsken, har en brystkreftdiagnose, sier Ester-Johanne Sande, styreleder i Brystkreftforeningen i pressemeldingen.

Det antas at mellom 15.000 og 20.000 norske kvinner og menn er bærere av genfeil som øker risikoen for bryst- og eggstokkreft med mellom 60 og 90 prosent. Hittil har 5000 fått påvist genfeil, og mange har tatt valg for fremtiden.

Les også: Camilla fikk brystkreftdiagnose – ble operert uken etter 

– Det betyr ikke at valgene er enkle. Enten det handler om å gå ofte til undersøkelser slik at potensiell kreft oppdages tidlig, eller å operere vekk bryst og eggstokker for å reduseres risikoen for å bli syk. Vi tror belastningen av valgene likevel er betydelig mindre enn konsekvensene av ikke å vite, både for deg selv og de som er glad i deg, sier Sande.

Vil gjøre tøffe spørsmål mindre vanskelige

Takket være stadig bedre og mer effektive diagnoser, overlever i dag nær 90 prosent brystkreft. Anne Lise Ryel håper mer forskning kan redde flere liv i fremtiden.

– Vi er glad forskningen har kommet så langt at kunnskap om arvelig brystkreft kan redde liv. Samtidig trenger vi mer forskning som kan gi mer presise svar og framtidsutsikter for betydningen av en genfeil. Slik kan de tøffe spørsmålene bli litt mindre vanskelig for de familier og kvinner det gjelder, sier Ryel.

Brystkreft

Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner med flere enn 3300 nye tilfeller hvert år. I dag lever rundt 43 000 personer i Norge som har eller har hatt brystkreft.

1 av 12 kvinner i Norge utvikler brystkreft i løpet av livet.

Andelen kvinner som overlever brystkreft er økende. Ifølge Kreftregisteret lever 88 prosent av alle kvinner som får brystkreft fem år etter at de fikk diagnosen.

I noen familier er det mange som rammes av brystkreft, og da er det mulig at sykdommen er arvelig. Arvelig brystkreft kan forebygges og prognosene bedres dersom det enten påvises genfeil, eller hvis kartlegging av krefttilfellene i familien tilsier høyere risiko for brystkreft. Da er det behov for tettere oppfølging og kontroller. Genetisk veiledning vil kunne gi svar på dette.

24 menn fikk brystkreft i 2014.

Rosa Sløyfe

Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år. Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammes, øke kunnskapen om brystkreft og å gi støtte til brystkreftforskning og andre brystkreftprosjekter.

I løpet av oktober farges Norge rosa ved hjelp av bedrifter, foreninger og privatpersoner som alle bidrar i kampen mot brystkreft. Brystkreftforeningen og Kreftforeningen arrangerer Rosa sløyfe-aksjonen i Norge og har gjort det siden 1999.