Aksjonen åpnes på Fløyen mellom klokken 17 og 19 lørdag, med blant annet foredrag og konsert med Razika.
Hele oktober vil lysene på Fløyen være farget rosa.
– I dag har vi åpning, og neste lørdag er det stor informasjonsdag på Torgallmenningen. I tillegg har vi representanter ute på kjøpesentre i byen som gir informasjon, og også mulighet til å støtte aksjonen, eksempelvis ved å kjøpe rosa sløyfe-produkter, sier distriktssjef Geir Vangsnes i Kreftforeningen til BA.
En bil med tilhenger starter i dag fra Hammerfest, og vil stanse ulike steder i hele Norge. Den vil være i Bergen neste lørdag.
– Tilhengeren er full av Rosa Sløyfe-produkter, og det vil også være mulig å kjenne på brystproteser for å kjenne hvordan ulike kuler i brystet kan kjennes ut, sier Vangsnes.
Arvelig brystkreft
Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år. Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammes, øke kunnskapen om brystkreft og å gi støtte til brystkreftforskning og andre brystkreftprosjekter.
Aksjonen er i regi av Brystkreftforeningen og Kreftforeningen, og arrangeres for 18. gang i Norge.
I fjor var fokuset på å leve med uhelbredelig brystkreft, mens i år er det arvelig brystkreft som er i fokus.
Les også: Marte kjemper mot brystkreften, men trener beinhardt
Mellom 5 og 10% av brystkrefttilfellene i Norge skyldes arvelige genfeil, eller cirka 150 tilfeller i året.
3300 kvinner og et lite antall menn får brystkreft hvert år.
Kan forebygges
– Vårt håp er at flere som er bærere av slike genfeil skal vite det, og få hjelp. Det vil redde flere liv. Aktiv overvåkning eller forebyggende operasjon før man blir syk, reduserer risikoen for kreft og forbedrer prognosene dersom kreften rammer, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen i en pressemelding.
Arvelig brystkreft kan imidlertid forebygges.
– Første steg er kjennskap til krefttilfellene i slekten din. Mistanke om arvelig brystkreft oppstår når flere nære slektninger, som besteforeldre, foreldre og søsken, har en brystkreftdiagnose, sier Ester-Johanne Sande, styreleder i Brystkreftforeningen i pressemeldingen.
Det antas at mellom 15.000 og 20.000 norske kvinner og menn er bærere av genfeil som øker risikoen for bryst- og eggstokkreft med mellom 60 og 90 prosent. Hittil har 5000 fått påvist genfeil, og mange har tatt valg for fremtiden.
Les også: Camilla fikk brystkreftdiagnose – ble operert uken etter
– Det betyr ikke at valgene er enkle. Enten det handler om å gå ofte til undersøkelser slik at potensiell kreft oppdages tidlig, eller å operere vekk bryst og eggstokker for å reduseres risikoen for å bli syk. Vi tror belastningen av valgene likevel er betydelig mindre enn konsekvensene av ikke å vite, både for deg selv og de som er glad i deg, sier Sande.
Vil gjøre tøffe spørsmål mindre vanskelige
Takket være stadig bedre og mer effektive diagnoser, overlever i dag nær 90 prosent brystkreft. Anne Lise Ryel håper mer forskning kan redde flere liv i fremtiden.
– Vi er glad forskningen har kommet så langt at kunnskap om arvelig brystkreft kan redde liv. Samtidig trenger vi mer forskning som kan gi mer presise svar og framtidsutsikter for betydningen av en genfeil. Slik kan de tøffe spørsmålene bli litt mindre vanskelig for de familier og kvinner det gjelder, sier Ryel.
Kommentarer til denne saken