En askøyværing har klaget til Språkrådet og til Justisdepartementet på at verken politimester Geir Gudmundsen eller politiets operasjonssentral følger målloven i sosiale medier.

«Kva tid kjem Hordaland politidistrikt og politimeisteren i Hordaland til å byta ut bokmål med nynorsk på Twitter, slik mållova krev?», spør klageren.

– Meldinger som publiseres i sosiale medier av offentlige etater må følge de målbruksregler som gjelder i alle tekster, sier direktør Arnfinn Muruvik Vonen i Språkrådet til BA.

KONSEKVENT BOKMÅL

Hordaland politidistrikt har nynorsk som tjenestemål. Men på Twitter bruker politiets operasjonssentral konsekvent bokmål i sine korte meldinger om hendelser i fylket.

På under ett år har @Hordalandpoliti sendt ut over 4200 meldinger, og profilen følges av nær 14 000 brukere av det sosiale mediet.

Nå kan de bli tvunget til å gå over til nynorsk for ikke å bryte målloven.

Askøy-mannen viser også til at politimester Geir Gudmundsen i Hordaland benytter bokmål på Twitter.

Men i politimesterens profil går det frem at han ytrer seg privat, selv om de fleste ytringene hans dreier seg om politietaten og dets gjøren og laden.

«BERGENSPATRIOT»

«Politimester, bergenspatriot, Brann-tilhenger og en som liker lyden av buekorpsene! Twitrer som privatperson», går det frem av Gudmundsens profil.

– Politimestere og enhver statsansatt har anledning å ytre seg privat, men da må det fremgå på en eller annen måte at det er private uttalelser, sier Muruvik Vonen til BA.

Gudmundsen opplyser til BA at han ikke tidligere har mottatt reaksjoner på målbruken i sosiale medier.

– Kommer dere til å gå over til nynorsk på Twitter?

– Hordaland politidistrikt har bedt om en vurdering om Twitter omfattes av målloven. Saken ligger, etter hva vi vet, hos Kulturdepartementet, opplyser Gudmundsen.