Krever merking av katter

Artikkelen er over 12 år gammel

- Vi har tatt hånd om 150 katter, bare i sommer, sier nestleder Inger Johanne Graf i Dyrebeskyttelsen Hordaland. Nå krever hun lovpålagt id-merking.

DEL

– Folk dumper katter overalt. Det er den verste sommeren noensinne. Slik kan det ikke fortsette, vi er nødt til å få bukt med at alle og enhver skaffer seg katt, for deretter å kaste dem fra seg når sydenferien er bestilt, sier Graf til BA.

I kattehuset Dyrebeskyttelsen Hordaland har på Tertnes er det i dag 53 katter som trenger nye hjem. Kattene er ikke merket på noen måte og Dyrebeskyttelsen Hordaland har ingen mulighet for å spore opp eierne.

– I politivedtektene for Bergen er det båndtvang for hunder. Vi krever at kommunen også innfører pålagt id-merking og kastrering eller sterilisering av katter, sier Graf.

I motsatt fall frykter hun at problemene kommer helt ut av kontroll.

– Vi er nødt til å få stoppet den enorme produksjonen. Husk at en katt kan få både fem og seks kull med kattunger. Vi ser hele tiden at det som en gang var et par katter på små gårder rundt omkring nå plutselig er blitt både 20 og 25. Og kattene er ofte både syke og avmagrede, sier Graf.

Sommerstid er det utrolig mange bergensere som utvikler en plutselig allergi mot katten sin.

– Allerede i mars i år begynte folk å ringe vakttelefonen med beskjed om hjemløse katter. Det er en forferdelig trist situasjon, sier Graf.

Hun sier at den jevne bergenser er utrolig lite flink til å hjelpe stakkars dyr som dukker opp i gaten deres.

– Når folk først ringer får vi ofte høre at katten har gått i gaten hele vinteren. Folk venter i flere måneder med å gi beskjed, og det reduserer sjansene for at vi kan redde katten, sier Graf.

– Vil det redusere problemet om det kostet penger å skaffe seg katt?

– Vi tar betalt for kattene vi skaffer nye hjem, men det hender at også rasekatter dumpes. Og de har kostet penger.

De 26 frivillige i organisasjonen har en stri tørn med å prøve å hjelpe kattene.

– Vi betaler mye av egen lomme og jobber på frivillig basis. Men dette burde også vært et offentlig ansvar, sier Inger Johanne Graf.

Artikkeltags