Gå til sidens hovedinnhold

Krever visshet om sønnens død

Artikkelen er over 16 år gammel

Arrangøren av «Styrkeprøven rett vest» er politianmeldt av faren til Eirik Hjertnes Bratland, en av de to som omkom på Gulfjellet. – Vi må få svar før vi kan legge saken bak oss, sier Roald Jon Bratland til BA.

28. august i fjor ble sønnen Eirik Hjertnes Bratland (28) og Henning Madsen (23) tatt av Markskilfossen under løpet «Styrkeprøven Rett Vest». Begge omkom i ulykken, som skjedde under ekstreme værforhold.

– Jeg leverte anmeldelsen først og fremst fordi jeg vil fremtvinge at politiet gjør en best mulig jobb, sier han.

Bratland er særlig opptatt av hvordan arrangørene har vurdert de ekstreme værforholdene, og om de vurderte å avlyse arrangementet.

– Det er en fjellvettregel som sier lytt til værmeldingen før du legger ut på tur. I dette tilfellet er det ingen tvil om at det var det ekstreme været som tok livet av guttene, sier Bratland.

For de pårørende har ulykken vært en vond og lang sorg, som ennå ikke er over.

– Å miste sitt eget kjøtt og blod er det vondeste foreldre kan oppleve, sier Bratland.

FLERE AVHØRT

– Vi har mottatt en anmeldelse fra foreldrene. Den går på at arrangørene viste uaktsomhet, sier etterforskningsleder Bjørn Eide ved Arna og Åsane politistasjon til BA.

Etter dødsulykken igangsatte politiet på eget initiativ sin etterforskning, som nå er avsluttet. Den ble gjenopptatt da anmeldelsen ble levert inn.

– Vi har avhørt flere personer, og vært på befaring på stedet, sier Eide, som ikke vil si mer om hva som skjer videre i saken.

HENLAGT ÉN GANG

Kriminalsjef Svein Erik Krogvold gikk igjennom resultatene fra Åsane-politiets første etterforskning.

– Jeg fant ikke grunnlag for at arrangørene hadde gjort noe som ga dem strafferettslig ansvar for det som skjedde. Derfor ble saken henlagt, sier Krogvold til BA. Han vil nå vurdere saken på nytt etter at politiet har gjort seg ferdig med etterforskningen etter anmeldelsen.

– Jeg kjenner ikke detaljene i anmeldelsen, men vil vurdere saken så snart jeg får den, sier Krogvold.

– MÅ LÆRE

– Jeg har vært inne til avhør, men er sikker på at vi har opptrådt ryddig under dette arrangementet, og på at vi ikke kan klandres, sier arrangør Lars Henrik Tveit til BA.

Han uttrykker sympati med familien som har anmeldt ham.

– Jeg har vondt av familien. Nå håper jeg at de kan legge dette bak seg og komme videre, sier Tveit.

For foreldrene er det aller viktigste at arrangører av lignende arrangement tenker sikkerhet i fremtiden.

– Hvis en fremtidig arrangør tenker seg om bare én gang til når det gjelder sikkerhet, så har vi oppnådd noe med anmeldelsen, sier Bratland.