Utvider asylmottaket med 30 plasser

Arna mottakssenter utvider med 30 plasser 1. oktober. Dersom disse blir fylt opp har de aldri hatt så mange ved mottakssenteret før, ifølge nestleder ved mottaket, Tonni Hellan-Hansen.FOTO: SKJALG EKELAND

Arna mottakssenter utvider med 30 plasser 1. oktober. Dersom disse blir fylt opp har de aldri hatt så mange ved mottakssenteret før, ifølge nestleder ved mottaket, Tonni Hellan-Hansen.FOTO: SKJALG EKELAND Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg ser mange utfordringer i tiden som kommer, og vi må ta innover oss hva som skjer i verden, sier Tonni Hellan-Hansen.

DEL

Den siste tiden har det kommet svært mange flyktninger til de europeiske landene. Bare i august krysset 2 300 mennesker på flukt grensen over til Norge, og i september har antallet økt.

Bare i forrige uke kom 1 399 flyktninger til landet, ifølge UDI.

De høye ankomsttallene fører til et behov for flere tusen nye mottaksplasser, og UDI prøver nå å få disse på plass.

UDI har også åpnet for såkalte opsjonsplasser, som er midlertidige plasser.

Det er 30 slike som Arna mottakssenter nå utvider med fra 1. oktober.

– De fleste som kommer akkurat nå er fra Eritrea, men jeg tror dette vil endre seg. Per dags dato vet vi ikke når og hvem som kommer hit til oss, sier Tonni Hellan-Hansen, nestleder ved Arna mottakssenter.

Aldri vært så mange

Dersom disse plassene blir fylt opp, vil det være et historisk høyt tall, ifølge Hellan-Hansen.

– Vi har aldri hatt så mange her. Vi går fra 180 plasser ved mottaket til 210. Før utvidelsen er det også omtrent fullt, med kun tre ledige plasser, sier hun.

De 30 nye plassene vil ikke kun befinne seg ved asylmottaket i Ytre Arna.

De fleste boligene er leiligheter spredd rundt omkring i hele kommunen.

– Vi er det eldste mottaket i Norge, og vi har gode kontakter som har hjulpet oss med å finne disse boligene, sier mottaksleder Anpuchelvan Mahesan.

– Jeg ser mange utfordringer i tiden kommer, og vi må ta innover oss hva som skjer i verden. Men vi skal klare å ta imot dem som kommer hit, sier Tonni Hellan-Hansen.

UDI har også åpnet for såkalte opsjonsplasser, som er midlertidige plasser. 
Det er 30 slike som Arna mottakssenter nå utvider med fra 1. oktober.

UDI har også åpnet for såkalte opsjonsplasser, som er midlertidige plasser. Det er 30 slike som Arna mottakssenter nå utvider med fra 1. oktober. Foto:

Blir nedringt

Hun forteller at telefonen ikke har stått stille i omtrent et sekund den siste tiden.

Bare på to uker har mottakssenteret fått 200 henvendelser fra folk som ønsker å hjelpe flyktningene. På en eller annen måte.

– Halvparten av henvendelsene kommer fra mennesker som ønsker å donere saker og ting. Det kan være alt fra klær til sykler, sier Toni Hellan-Hansen.

Disse blir solgt i bruktbutikken like ved mottakssenteret, ifølge henne. Det er beboerne selv som står for driften.

– Ellers har vi fått svært mange henvendelser fra alle mulige organisasjoner og mennesker. Det kan være alt fra menigheter, psykologer, treningskamerater og vennegjenger, forteller nestlederen.

– Bli kjent med dem

Tonni Hellan-Hansen synes engasjementet er flott, og tror dette kan bidra til å endre samfunnets holdninger til flyktninger generelt.

– Men det jeg vil oppfordre folk til, er ikke bare å donere klær. Selv om det også er flott. Bli kjent med dem, sier hun.

Hun nevner blant annet et par ting man kan gjøre.

– Invitere på middag, si hei på bussen eller oppsøk språk-kafeen for eksempel.

– Svært mange som kommer til landet vil gjerne bli kjent med en nordmann, og det er ikke så enkelt for dem, legger Tonni Hellan-Hansen til.

Hun forteller at det er flere ved mottaket som ikke kjenner noen etniske nordmenn.

– Det synes jeg er så ufattelig synd. Man må slutte å se på dem som stakkarslige. De er ressurssterke mennesker, og de kan lære oss mye. Og vi kan lære dem mye, sier Tonni Hellan-Hansen.

Artikkeltags