Disse vil bli sjef i den nye tingretten

Fire personer vil bli sorenskriver i nye Bergen tingrett når Nordhordland tingrett og Bergen tingrett slås sammen fra nyttår.

Fire personer vil bli sorenskriver i nye Bergen tingrett når Nordhordland tingrett og Bergen tingrett slås sammen fra nyttår. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tre interne og en «gjenganger» på offentlige søkerlister har søkt på jobben som sorenskriver.

DEL

Før jul ble det bestemt at Bergen tingrett og Nordhordland tingrett skal slås sammen fra 1. januar 2017.

Mandag gikk søknadsfristen ut for stillingen som sorenskriver i den nye tingretten, som får navnet Bergen tingrett.

Sorenskriveren er en domstols øverste leder.

Til sammen fire personer har søkt på stillingen: Tre interne søkere, og en utenforstående.

Søkerne er:

 • Håkon Rastum (52), Bergen. Intern søker. Han er i dag sorenskriver i Nordhordland tingrett, en stilling han har hatt siden 2010. Før det hadde han stillingen som avdelingsleder/tingrettsdommer i Bergen tingrett. Han har også vært konstituert sorenskriver i Bergen tingrett.
  Håkon Rastum (52).

  Håkon Rastum (52). Foto:

 • Kari Johanne Bjørnøy (63), Bergen. Intern søker. Hun er i dag sorenskriver i Bergen tingrett, en stilling hun har hatt siden 2010. Før det har hun vært sorenskriver i Aust-Agder tingrett, Sand sorenskriverembete og Gauldal sorenskriverembete.
  Kari Johanne Bjørnøy.

  Kari Johanne Bjørnøy. Foto:

 • Arne Henriksen (52), Alversund. Intern søker. Han er i dag lagmann/avdelingsleder i Domstolsadministrasjonen, en stilling han har hatt siden 2008. Tidligere har han vært lagdommer samme sted.
 • Thorbjørn Gaarder (60), Oslo. Ekstern søker. Nåværende yrke oppgis ikke. Fast innslag på offentlig utlyste toppjobber over hele landet. Søkte blant annet stillingen som høyesterettsjustitiarius og administrerende direktør i Helse Bergen i fjor høst.

Sistnevnte Gaarder har blitt intervjuet flere ganger, blant annet av Dagbladet i 2013.

De skriver at han på det tidspunktet hadde søkt på følgende jobber:

Politimester i Oslo, skattedirektør, finansdirektør, rådmann i Ullensaker, rådmann i Bærum, direktør ved Universitetet i Oslo, direktør i Fagpressen, ekspedisjonssjef i Nærings- og handelsdepartementet, sjef for Domstoladministrasjonen, direktør for Helse Sør-Øst, generalsekretær i Norsk Presseforbund og sjef for Brønnøysundregistrene.

Ifølge Dagbladet er Gaarder jusutdannet i Sveits, og pendlet flere år mellom Oslo og London. Han har hatt flere ledende stillinger tidligere, og var blant annet sentral i det norske bistandsfondet Norfund.

Ved første søknadsfrist hadde bare to personer søkt, og fristen ble dermed forlenget til 04. april.

Håper før sommeren

Nå skal innstillingsrådet for dommere, som er et uavhengig organ som behandler dommersøknader, intervjue kandidatene og komme med en innstilling til justisdepartementet.

Dersom justisdepartementet godkjenner innstillingen, tar justisministeren den med seg til kongen i statsråd, som utnevner den nye sorenskriveren.

Ifølge Erling Moe, avdelingsdirektør ved Domstolsadministrasjonen, ønsker de å få utnevnt den nye sorenskriveren før sommeren.

– En av oppgavene til den nye sorenskriveren blir å gjennomføre sammenslåingen av de to tingrettene. Det er en del arbeid knyttet til den prosessen, derfor er det ønskelig å få en ny sorenskriver på plass i god tid før 1. januar 2017, sa han til BA i forrige uke.

Nye Bergen tingrett blir den største fullfaglige tingretten i Norge, som innebærer at domstolen behandler alle former for tvister og straffesaker.

I dag har Bergen tingrett rundt 85 ansatte, mens Nordhordland tingrett har 27 ansatte.

Artikkeltags