Anket straff på fire og et halvt år. Fikk syv års fengsel

Politietterforsker Berg og aktor Janne R. Heltne  under rettssaken mot mannen i tingretten i fjor.

Politietterforsker Berg og aktor Janne R. Heltne under rettssaken mot mannen i tingretten i fjor. Foto:

Det er ikke alltid det lønner seg å anke en dom. Det har en 55 år gammel mann fått erfare. Lagmannsretten ser enda strengere på mannens forbrytelser.

DEL

– Han har besluttet å anke til Høyesterett, sier forsvareren Maria Hessen Jacobsen til BA.

Gjennom chatting på nettet påvirket han en mann til å begå overgrep mot egne barn.

Det ble nærmest et spørsmål om hvor lenge den andre mannen ville makte å la være å begå seksuelle handlinger mot døtrene, fastslo Bergen tingrett i fjor, som mente 55-åringen var «en pådriver» i kommunikasjonen mellom de to.

Han ble funnet skyldig i medvirkning til at en mann i midten av 40-årene begikk overgrep på sine egne døtre på åtte og ti år.

– Ville få ut vonde følelser

I tillegg skal han i årene 2010-2016 ha chattet om barneovergrep og delt overgrepsmateriale med mange andre likesinnede på nettet.

Under rettssaken beskrev familiefaren seg nærmest som et offer. I 40 år hadde han båret på en hemmelighet. Så begynte han å chatte.

– Hensikten var å få ut de vonde følelsene. Jeg tenkte ikke tanken på at noen kunne bli inspirert til å begå overgrep mot egne barn.

Dommen som gjaldt medvirkning til seksuell handling var den første i sitt slag i den omfattende Dark Room-etterforskningen som bergenspolitiet rullet opp.

Navnet hans dukket opp i chattelogger hos en annen familiefar som i fjor ble dømt til ni års fengsel for overgrep på sine egne døtre.

– Jeg chattet med ham på lik linje med andre. Jeg tenkte ikke tanken i den settingen og det tankekjøret jeg hadde, dessverre, sa 55-åringen.

– Aktiv pådriver

Han anket hele dommen til Gulating lagmannsrett.

Men dommerne der ser ikke mildere på det han hadde gjort. Tvert imot. De skjerpet forbrytelsene fra medvirkning til seksuell handling til seksuell omgang med den ene datteren, noe som igjen slår inn på straffens lengde.

«Flertallet legger vekt på at tiltalte var en aktiv pådriver for at overgrepene skulle skje mot NNs datter», heter det i  den ferske dommen.

Artikkeltags