– Gedigen misforståelse

Reiser til USA, en GMC Yukon, en BMW X5 – lik de som er avbildet – er noe av det som ble investert gjennom utroskap og hvitvasking, ifølge tiltalen. FOTO: Magne Turøy/arkiv

Reiser til USA, en GMC Yukon, en BMW X5 – lik de som er avbildet – er noe av det som ble investert gjennom utroskap og hvitvasking, ifølge tiltalen. FOTO: Magne Turøy/arkiv

Den tidligere marineoffiseren sier han ble svært overrasket da utroskapsanklagene mot ham og faren dukket opp.

DEL

– Jeg bestrider dette på det mest bestemte. Det er en gedigen misforståelse, sa 45-åringen da han begynte på sin forklaring i Bergen tingrett mandag.

Ifølge påtalemyndigheten misbrukte han stillingen som logistikkoffiser på Haakonsvern og sørget for at selskapet faren eide - med den oppdiktede kontaktpersonen S. Marshall  - fikk en rammeavtale med Forsvaret.

Til sammen ble det fakturerte 7,8 millioner amerikanske dollar til Forsvaret, i strid med anskaffelsesbestemmelsene.

- Hvis dette var i Forsvarets interesse, hvorfor det fiktive navnet S. Marshall, spurte statsadvokat Trond Høvik.

- Det blir å foregripe den senere utspørringen, men det har en forklaring, sa eks-offiseren.

Deler av gevinsten fra kontrakten med Forsvaret ble overført til bankkonti i Luxembourg og Sveits.

Påtalemyndigheten mener de de to fortiet at de var i slekt med hverandre.

Forklarer seg fritt

Eks-offiseren skal forklare seg i fem dager. Han har ennå ikke bevegd seg inn på tiltalen, men brukt det meste av sin enetale mandag til å å redegjøre for utdannelsen, jobben han hadde på Haakonsvern, organiseringen, ansvar og rutiner på innkjøpskontoret.

– Jeg hadde ingen kurs om anbud og offentlige anskaffelser. Jeg fikk et hefte i hånden om at dette kunne jeg lese. Min stilling var først og fremst knyttet til det skipstekniske, sier 45-åringen.

I tillegg til utroskap må far og sønn  svare for anklager om hvitvasking og tapping at private selskap for store verdier. Det innbefatter kjøp av biler, båter og dyre utenlandsreiser – private formål som var firmaene uvedkommende.

I tiltalen nevnes blant annet en GMC Yukon, en BMW X5, en Sealine F 42 båt og en NB 8700 Norse Fisher.

Faren (64) må også svare for anklager om regnskapsbrudd og trygdebedragerier.

– Mangelfull dokumentasjon

45-åringen karakteriserer dokumentasjonen til påtalemyndigheten som svært mangelfull.

– Deler av helt sentrale dokumenter fant mine forsvarere senere i en plastpose i et beslag på politihuset. Det vi nå har, er en konsekvens av sammenblanding, rot og utvelgelse av dokumenter i etterforskningen, mener mannen.

Statsadvokat Trond Høvik. Her sammen med eks-offiserens to forsvarere.

Statsadvokat Trond Høvik. Her sammen med eks-offiserens to forsvarere.

Han avviser samtidig at han på egen hånd har kunnet påvirke valg av leverandør, slik aktoratet hevder.

– Jeg hadde ikke noe altomfattende ansvarsområde. Det er feil. Det var vanntette skott i behandlingen av innkjøp. Flere var involvert i forbindelse med anvisning, fakturabehandling og mottak av varer. I tillegg gjennomgikk avdelingen hyppige revisjoner, påpeker 45-åringen.

– Jeg tror jeg skal komme tilbake til dette i min prosedyre, sier statsadvokat Trond Høvik til BA.

Offiseren har i sin forklaring nærmest tegnet et bilde av en velsmurt organisasjon der rutiner ble fulgt opp til punkt og prikke. Men det var stort arbeidspress og mangel på ressurser i forhold til alle oppgavene.

Han ble selv sykemeldt i et par måneder da han fungerte som kontorsjef.

- Jeg var det man kan kalle utbrent.

I en årrekke arbeidet han som maskinsjef på ulike fartøyer i Forsvaret. I en periode tok han permisjon og drev med båtimport, men selskapet gikk konkurs og han havnet tilbake i Forsvaret i en mer administrativ stilling, før han i 2011 sluttet på Haakonsvern.

Henviste til Gud

Like før han sluttet skal Forsvaret ha fattet mistanke til uregelmessigheter, saken ble anmeldt og politiet startet etterforskning.

– Jeg var allerede sluttet og jeg ble svært overrasket da denne saken kom opp.

Trebarnsfaren er på fritiden engasjert i evangelisk arbeid og han er opptatt av å forkynne Guds ord både i Norge og på misjonsreiser utenlands.

– Jeg er opptatt av retten skal hvile på dette under det øyet som ser alle ting, sa mannen da han innledet sin frie forklaring tidligere på dagen.

Artikkeltags