Nabogutt (1) havnet under bilhjul og døde

Ulykken skjedde på et tun ovenfor denne veien på Erdal på Askøy i slutten av mai i fjor.

Ulykken skjedde på et tun ovenfor denne veien på Erdal på Askøy i slutten av mai i fjor. Foto:

Barn lekte, badet og koste seg i sommersol og 25 graders varme en søndag formiddag. Plutselig ble idyllen brutt av en forferdelig tragedie.

DEL

Kvinnen i 40-årene hadde ikke kjørt mer enn en billengde ut fra parkeringsplassen da tragedien var et faktum. En halvannet år gammel gutt var havnet under hjulet. Gutten døde samme dag på Haukeland sykehus av skadene.

Politiet har etterforsket hendelsen i Erdal på Askøy som skjedde ved 1020-tiden 27. mai i fjor.

Politiadvokat Mats Henriksen bekrefter nå at saken mot bilføreren er henlagt på bevisets stilling.

– Det har vært en grundig etterforskning, men påtalemyndigheten finner ikke bevismessig dekning for at kvinnen har gjort noe straffbart, i dette tilfelle uaktsomhet knyttet til bestemmelsene i veitrafikkloven, sier Henriksen til BA.

Beslagla førerkortet

Bilføreren var siktet for uaktsomhet og politiet beslagla førerkortet hennes like etter ulykken i fjor.

Senere møtte hun i Bergen tingrett. Hun samtykket ikke lenger i beslaget. Hun var avhengig av førerkort, både privat og i arbeidet som omsorgsarbeider. Hun har overfor politiet gitt uttrykk for at hun ikke var uaktsom.

– Det var overhodet ingenting som tilsa at jeg skulle ha vært ekstra oppmerksom, har kvinnen tidligere forklart i politiavhør.

Spørsmålet i etterforskningen var hvorvidt hun kunne klandres for hendelsen strafferettslig, hvor mye en bilfører må sjekke og forvisse seg om, og i hvilken retning gutten kom fra.

– Det er en hendelse som endte tragisk, men nå har Riksadvokaten henlagt saken, og det blir ikke gitt noen ytterligere kommentarer av hensyn til pårørende og den tidligere siktede kvinnen, sier politiadvokaten.

På vei til bilen denne søndagen i mai i fjor skal kvinnen ha observert nabokvinnen som sto med ryggen til med et barn på armen, og noen andre barn som lekte i et badebasseng på en terrasse et stykke unna, men ingen i nærheten av bilen.

Blindsoner sjekket

Hva som skjedde i sekundene fra hun satte seg inn i bilen, tok på seg sikkerhetsbeltet, startet opp og kjørte ut rolig fra parkeringsplassen, var sentralt i politietterforskningen å få avklart.

Politiet holdt en såkalt rekonstruksjon av hendelsen 18. juni - knappe tre uker etter ulykken.

Blindsoner utenfor bilen ble sjekket, og en dukke i oppreist tilstand ble brukt som markør. Samtidig har Kripos bistått og utarbeidet en 3D-animasjon av det mulige hendelsesforløpet.

Bilen har en bakkeklaring på nær 40 centimeter, og undersøkelsene viste at det var inntil 1,5 meter blindsone på bilførers høyre side - uten muligheter for henne å se.

Ingen var direkte vitner til selve påkjørselen, og det er ikke avklart om gutten sto oppreist eller lå nede da tragedien inntraff.

Bergen tingrett bestemte i juli i fjor at kvinnen i 40-årene skulle få førerkortet tilbake.

Politiet begrunnet fortsatt beslag med at kvinnen utgjorde en fare for trafikksikkerheten, men uten å begrunne dette nærmere.

Tingrettsdommer Stein Dons Heinfjell kunne ikke se at dødsfallet i seg selv burde føre til at førerkortet ble beslaglagt, og hun fikk det tilbake.

«Det dominerende ved hendelsen er ikke at det var en klanderverdig handling, men at det er en tragedie, noe som også siktede tar tungt», het det i kjennelsen.

Artikkeltags