Politiet rammet av sykkel-VM

Forberedelser til sykkel-VM førte til at politiet måtte nedprioritere etterforskning av narkotika og andre saker, ifølge ny rapport.FOTO: SKJALG EKELAND

Forberedelser til sykkel-VM førte til at politiet måtte nedprioritere etterforskning av narkotika og andre saker, ifølge ny rapport.FOTO: SKJALG EKELAND

Tallet på grove narkotikasaker ble ikke nådd. Flere gamle saker står i kø. Sykkel-VM tok vekk mye politiressurser.

DEL

På politihuset i Bergen er det uenighet om hvilke saker som skal prioriteres. Noen politifolk aksjonerte på eget initiativ uten å få klarsignal fra ledelsen.

Det går frem av en rapport fra Hordaland statsadvokatembeter. Rapporten som BA har fått innsyn i, er en oppfølging av en tidligere inspeksjon ved avdelingen for organisert kriminalitet i Vest politidistrikt.

– Riktig prioritering

– Forberedelse til sykkel-VM og oppfølgning av potensielt radikaliserte individer, har tatt ressurser vekk. Det har gått utover etterforskning av narkotikakriminalitet og andre saker, bekrefter politiinspektør Gunnar Fløystad overfor BA.

Politidistriktet mener de har prioritert riktig med de ressurser som er tilgjengelig.

Ifølge rapporten oppstår det imidlertid «omkamper» knyttet til beslutninger om ikke å agere på etterretningsopplysninger.

Andre politienheter iverksetter aksjonslignende tiltak mot miljøer eller personer uten å klarere dette med ledelsen.

– Det er viktig at vi klarer å prioritere og styre virksomheten mot de viktigste sakene. Vi har fortsatt et stykke å gå, men jeg opplever at det er blitt vesentlig bedre det siste året.

– Er det for mange som ønsker å jobbe med egne saker og tar egne grep?

– Vi skal ikke drepe det selvstendige initiativ og hindre dem som aktivt vil gjøre en god jobb. Men det kan selvfølgelig ikke være helt fritt frem. Vi må bli flinkere til å kommunisere prioriteringer og sørge for at disse følges, sier Fløystad.

Ny varsling

I går ble det for øvrig kjent at en politimann nok en gang har varslet om kritikkverdige forhold. Denne gang manglende innsats mot menneskehandel.

I 2017 var det til sammen 18 grove narkotika/hallik og menneskehandel-saker som var ferdig etterforsket, men ikke avgjort av jurist.

Statsadvokaten mener det må være en overkommelig oppgave å prioritere disse tilstrekkelig.

Artikkeltags