Gå til sidens hovedinnhold

Sjømann frikjent for voldtektsforsøk

Artikkelen er over 5 år gammel

En 24 år gammel mann er frikjent for voldtektsforsøk, men dømt for grov vold mot en kvinne på Nordnes natt til 18. mai i fjor.

I januar i år ble han dømt til fengsel i tre år og åtte måneder.

I ankesaken svarte juryen nei på spørsmålet om voldtektsforsøk og straffen ble redusert til ubetinget fengsel i ett år og seks måneder.

Mannen var på jobb som sjømann da båten lå ved kai, men han brukte nasjonaldagen til å drikke alkohol i store mengder. Han søkte på nettsider over prostituerte kort tid før han fulgte etter en kvinne som var på vei hjem og overfalt henne.

Buksesmekken åpen

Kvinnen ble holdt foran munn og nese og slått, sparket og trampet på hode og overkropp.

En tilfeldig vekter kom til og mannen ble senere pågrepet av politiet med buksesmekken åpen.

24-åringen erkjente volden, men han har hele tiden nektet for at han ville voldta kvinnen.

Sjømannen ble ikke trodd i tingretten:

«Det er tale om en ren overfallsvoldtekt som fornærmede

 ble utsatt for rett utenfor sitt eget hjem. Voldsbruken var betydelig og hadde et stort skadepotensiale», het det i dommen.

I ankesaken var imidlertid juryen uenig, og han ble frikjent for denne anklagen.

Flertallet av lagdommerne, de to tidligere statsadvokatene Jarle Golten Smørdal og Walter Wangberg, mener at 24-åringen mest sannsynlig hadde til hensikt å tiltvinge seg seksuell omgang.

«At det kan konstateres klar sannsynlighetsovervekt for at skadevolder hadde fullbyrdingsforsett i forhold til voldtekt til seksuell omgang, rokker ikke ved frifinnelsen for straff», heter det i dommen.

– Uklart motiv

Mindretallet, lagmannen Stig Sjong, mener det er uklart hva mannen ville oppnå ved å gå til angrep og utøve vold mot kvinnen, og at det i alle fall ikke er grunnlag for å konstatere klar sannsynlighetsovervekt.

Han ble fømt til å betale kvinnen 150.000 kroner i oppreisningserstatning.