Huseier spyler ned inntrengere som prøver å gjøre hærverk

Disse to vannsprederne skremmer vekk blant annet folk som kommer inn i gangen for å urinere.

Disse to vannsprederne skremmer vekk blant annet folk som kommer inn i gangen for å urinere. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Huseier Per Klem har brukt flere hundre tusen kroner på å dekke vegger med stål for å lettere kunne fjerne tagging, samt installere en «felle» som spyler ned inntrengere. Han reagerer på utspillet om at husiere i sentrum bør skjerpe seg.

DEL

I Bergensavisen 23. juni kunne man lese om bergenseren Ragnhild Demmos frustrasjon over det hun mener er et sentrumsområde i forfall.

BAKGRUNN: Mener «verdens vakreste by» forfaller

Maling som flasser, grønske, sprukne ornamenter og tagging var blant tingene hun hadde tatt flere hundre bilder av.

Demmo mener huseiere i sentrum burde skjerpe seg.

Spyler ned inntrengere

Per Klem er daglig leder i Eche invest, og eier Nygårdsgaten 17 og 19. Han sliter blant annet med hærverk, tagging og til tider også innbrudd.

– Omtrent hver eneste uke er det noe. Jeg reagerer på Demmos utspill, fordi det er ikke så enkelt som hun får det til å høres ut som, sier Per Klem.

Den daglige lederen har gått til kamp mot taggere, folk som gjør hærverk og urinerer på bygningen han eier.

Han forteller at en av leietakerne, en bedrift,  mente lukten var et så stort problem at de ønsket å flytte. Dette var ikke ene og alene grunnen, men Klem tror det kan ha vært av betydning.

– Da var det nok. For fem år siden installerte vi et spesialbestilt vannspredningsanlegg, som utløser seg på et gitt tidspunkt noen passerer en linje i inngangspartiet. Uten en eneste klage fra de som benytter inngangen.

Systemet kan han styres fra hvilket som helst sted i verden.

– Folk som prøver å tisse i gangen, bryte opp døren eller tagge blir rett og slett dusjet vekk. Og det har fungert.

Slik ser det ut før og etter Per Klem monterte stålplater på veggen. Han synes ikke platene er noe fine, men det er bedre enn tagging, ifølge ham.

Slik ser det ut før og etter Per Klem monterte stålplater på veggen. Han synes ikke platene er noe fine, men det er bedre enn tagging, ifølge ham. Foto:

«Avlyst»

Da vannsprederne var ute av drift én uke for noen år siden, ble dørene brutt opp.

Prislapp for å fikse skadene: 80.000 kroner.

Han har også tatt opp kampen med folk som henger opp plakater på søylene uten tillatelse.

– Da har jeg rett og slett hengt opp et klistremerke med «AVLYST» midt på plakaten. Folk må spørre huseier. Det går ikke an. Etterpå har jeg ringt dem, sier Klem.

Plakatene etterlater seg merker, og får malingen til å se stygg ut, ifølge ham.

Per Klem henger opp et klistremerke med «AVLYST» på ulovlige plakater.

Per Klem henger opp et klistremerke med «AVLYST» på ulovlige plakater. Foto:

– En endeløs kamp

For å enklere kunne fjerne tagging, har han montert opp stålplater. Disse kostet ham over 100 000 kroner.

Årlig bruker han et titalls tusen kroner bare på fjerne malingen.

– Løsemidlene skader malte overflater. Derfor er stål bedre.

Hvis man skal male over, må man må sette opp sperre slik at folk ikke får maling på seg, det er kostbart og det tar tid.

Her har Per Klem planer om å dekke veggen med stålplater for å lettere kunne fjerne tagging. Prosjektet vil koste 30 000 kroner.

Her har Per Klem planer om å dekke veggen med stålplater for å lettere kunne fjerne tagging. Prosjektet vil koste 30 000 kroner. Foto:

– Så kan du bare tenke deg hvor fortvilende det er når du kommer på jobb neste dag, og ser at noen på nytt har tagget på samme sted.

Han har også kameraovervåking, men har gitt opp å anmelde hærverk til politiet.

– Det skjer ingenting. For å få bukt med dette må man ha flere kameraer og mer politi eller vektere i gatene. Det er et samfunnsproblem. Holdningene er for dårlige, sier Klem.

– Når du anmelder på vegne av en bredrift må du fysisk møte opp på politikammeret. Skal jeg bruke timesvis på det annenhver uke? spør Klem.

Han mener ikke man bare skal godta at det tagges i Bergen, selv om det er en storby.

Et sted går grensen.

– Jeg forstår at huseiere gir opp. Spesielt de med gamle trehus. Dette er en endeløs, og kostbar kamp.

Per Klem er daglig leder i Eche invest, og eier Nygårdsgaten 17 og 19. Han sliter blant annet med hærverk, tagging og til tider også innbrudd.

Per Klem er daglig leder i Eche invest, og eier Nygårdsgaten 17 og 19. Han sliter blant annet med hærverk, tagging og til tider også innbrudd. Foto:

Vanskelige saker

Politiet bøtelegger dem de kan. På mange måter det ikke enkelt å løse disse sakene, ifølge Jan Martin Skulstad, politioverbetjent og leder av allmennseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

– Vi har forståelse for at hærverk og tagging er frustrerende for huseiere, og det kan nok stemme at fotpatruljene på dette stedet er sporadiske. Men vi må prioritere steder der det er mye folk.

Han forteller at det å avverge denne typen kriminalitet går inn i en stor miks av oppdrag patruljene utfører.

– Det er ikke så ofte vi tar taggere på fersken. De er flinke til å komme seg unna. Vi er dermed avhengig av informasjon fra kilder. Det viktig at huseiere anmelder. På den måten får vi vite hvor det forekommer, slik at vi kan sette inn ressurser der, sier Skulstad.

Artikkeltags