Her dundrer konteineren rett i bakken

  2400 kilo falt ned cirka 18 meter.

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  – Jeg fikk skjelven da jeg så konteineren knuse bilen.

  DEL

  Det sa en 47 år gammel kranfører som er tiltalt etter kranulykken i Valkendorfsgaten i Bergen sentrum om formiddag 9. desember i 2013.

  Til alt hell kom ingen alvorlig skadet. To bilførere fikk sjokk og lettere skader da bilene de satt i ble truffet av konteineren.

  Mandag startet straffesaken mot 47-åringen.

  Han innrømmer at han ikke sjekket lastediagrammet før løfteoperasjonen. Påtalemyndigheten mener han også feiltolket et varsellys om overlast på fjernkontrollen han brukte.

  — Jeg feilvurderte lastekapasiteten, sa kranføreren. Han nekter imidlertid straffskyld. Spørsmålet retten skal ta stilling til er hvor grov uaktsomheten var, om den er straffbar og erstatningsbetingende.

  – En stor belastning

  Lastebilkranen holdt på med et løft av en konteiner full av bygningsmaterialer, fra taket av bygningen i Valkendorfsgaten og ned cirka 18 meter til bakkenivå.

  Kranen knakk og konteineren på 2400 kilo deiset i bakken og skadet to biler.

  Atle Johannessen (48) befant seg i en av bilene, men både han og en annen bilist kom ved et under fra det uten alvorlige skader.

  – Saken har vært en stor belastning og det har preget meg, spesielt ettersom det har gått så lang tid til saken nå kommer opp for retten, sier Johannessen til BA.

  Han fortalte retten om mange søvnløse netter etter hendelsen.

  En 40 år gammel renholder befant seg i den andre bilen som ble mest ramponert at konteineren. Han hadde jobbet i et nabobygg og tok lunsj mens han satt i den parkerte servicebilen.

  - Jeg hørte et kraftig smell. Da jeg snudde meg så jeg at halve bilen var knust bak ryggen min. Først da jeg kom hjem kom reaksjonen. Jeg gråt og tenkte på at barna var nær ved å miste en far, forklarte mannen.

  Feilvurderte lasten

  40-åringen følte seg helt mørbanket etter hendelsen og har slitt med nakkesmerter.

  Den tiltalte 47-åringen jobbet for en entreprenør i forbindelse med oppussingsarbeider i Fortunen 7 like ved Vinmonopolet i Bergen sentrum. Han hadde jobbet som kranfører for firmaet i en måned da hendelsen inntraff.

  Han forklarte at han så for seg at kranen kunne ta en last på til sammen tre tonn i den posisjonen den var i.

  Påtalemyndigheten mener kranføreren var uaktsom, og har listet opp flere punkter i tiltalen.

  * Han sperret kun av fortauet med sperrebånd mellom kranbil og husvegg, slik at fotgjengere og biltrafikk uhindret kunne passere rundt kranbilen og på motsatt fortau.

  * Han startet løftet uten å forvisse seg om kranen var i stand til å gjennomføre løftet.

  Artikkeltags