Tar sjansen på kjørepils

Alkohol og bilkjøring hører ikke sammen, men mange tar likevel sjansen på å kjøre etter å ha drukket, viser en ny undersøkelse. Bildet er fra en tidligere episode i Håkonsgaten hvor det var mistanke om promille.

Alkohol og bilkjøring hører ikke sammen, men mange tar likevel sjansen på å kjøre etter å ha drukket, viser en ny undersøkelse. Bildet er fra en tidligere episode i Håkonsgaten hvor det var mistanke om promille. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Svært mange tar sjanser og kombinerer bilkjøring med alkohol.

DEL

Det viser en undersøkelse som Ipsos har gjort på oppdrag for Gjensidige med 4000 deltagere på landsbasis.

Undersøkelsen viser at hver åttende bilist i Hordaland av og til drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen. I tillegg svarer hver tredje bilist i fylket at de tidligere kan ha promillekjørt.

– Ikke stol på regneferdighetene når du er på julebord. Drikker du alkohol, bør du la bilen stå. Og må du kjøre hjem bør du holde deg til alkoholfri drikke, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

I forrige uke meldte BA at politiet øker omfanget av promillekontroller nå i julebordsesongen.

Både på kveldstid og om morgenen er politimannskaper ute og sjekker bilister i trafikken.

– Styr unna alkohol

– Den såkalte kjørepilsen bør bilister styre unna, advarer politioverbetjent Atle Heradstveit ved Bergen sentrum politistasjon..

Selv ved lav promille øker risikoen for ulykker.

Ikke overraskende er menn mer tilbøyelige til å drikke og kjøre enn kvinner. Det er også klart flere menn enn kvinner som oppgir at de kan ha kjørt med alkoholpromille.

- Selv med lav promille øker ulykkesrisikoen kraftig, sier Voll til BA.

- Kolliderer du på grunn av promillekjøring vil du normalt ikke få noen erstatning på forsikringen i det hele tatt. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Dette kan fort bli millionbeløp, advarer han.

– Høye mørketall

I fjor ble det registrert over 400 saker med kjøring i påvirket tilstand i Hordaland, men mørketallene er trolig høye.

Senest torsdag ble en 34 år gammel mann dømt til 21 dagers fengsel og 10.000 kroner i bot etter en kjøretur på Sotraveien en søndag morgen i juli i år.

Promillen lå over 1,2, noe som er grensen for ubetinget fengselsstraff.

Han må klare seg uten førerkort i to år, og må i likhet med alle andre domfelte promillekjørere, avlegge full ny førerprøve. for å få lappen igjen.

Artikkeltags